Funkcja logarytmiczna, klasa III LO Poziom rozszerzony
jedrek386: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=log3(−x)−2
a) Podaj dziedzinę funkcji f
b) Podaj współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji f i osi OX
c) Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości ujemne?
17 wrz 21:25
Kacper:

w czym problem?
17 wrz 21:31
jedrek386: mozesz tylko pokazać jak obliczyłeś punkty ? nie bylo mnie w szkole przez tydzien i nie
ogarniam tego
17 wrz 21:51
Janek191:
a) − x > 0 / * (−1) ⇒ x < 0
Df = ( − ∞ ; 0 )
===========
b)
log3 ( −x) − 2 = 0
log3 ( − x) = 2 ⇔ − x = 32 = 9 ⇒ x = − 9
P = ( − 9 ; 0 )
===========
c) log3 ( − x) − 2 < 0
log3 ( −x) < 2
log3 ( − x) < 2 log3 3
log3 ( − x) < log3 32
log3 ( −x) < log3 9
− x < 9 / * (−1)
x > − 9
więc
x ∊ ( − 9 ; 0)
===========
18 wrz 13:44