moduły, znowu D:
WH: Taki problem!
Rozwiąż równanie:
|x − 1| + |x − 2| = 0,8x + 3
gubię się w tym.
Doszłam do takiego czegoś i dalej nie do końca wiem co zrobić:
x−1≥0 x−1>0 x−1<0 x−1≤0
x−2≥0 x−2>0 x−2≤0 x−2≤0
x≥1 x>1 x<1 x≤1
x≥2 x>2 x<2 x≤2
(tu powinnam w każdym dać chyba to: x−1+x−2=0,8x+3, tak?)
Dalej się właśnie gubę, wynikiem powinno być x€{0, 5}
Pomocy juz poraz ostatni dziś :c
17 wrz 21:17
WH: oczywiście to:
x−1≥0 x−1>0 x−1<0 x−1≤0
x−2≥0 x−2>0 x−2≤0 x−2≤0
to miały być układy równań, ale nie wiem jak je tu zaznaczyć... Mam nadzieje że to nie
przeszkadza za bardzo
17 wrz 21:18
17 wrz 21:20
...:
1
o
dla x∊(−
∞,1)
−x+1−x+2−0,8x−3=0 ⇒ x=0 i to rozwiązanie mieści się w rozpatrywanym przedziale
2
0
dla x∊ <1, 2)
x−1−x+2=0,8x+3 ⇒ 0,8x=−2 ⇒ x=−1,8 nie mieści się w rozpatrywanym przedziale
3
o itd −
17 wrz 21:27
PW: Lewa strona równania jest
zawsze liczbą nieujemną.
Nie ma sensu szukać rozwiązań wśród innych iksów niż te, dla których prawa strona jest
nieujemna. Ograniczamy poszukiwania rozwiązania do x takich, że 0,8x + 3 ≥ 0, czyli
Wystarczy zatem rozważyć 3 przedzały:
| | 15 | |
[− |
| , 1), [1, 2) oraz [2,+∞) i odpowiadające im 3 równania: |
| | 4 | |
| | 15 | |
− x + 1 + (−x+ 2) = 0,8x + 3, x∊[− |
| , 1), |
| | 4 | |
x − 1 − x + 2 = 0,8x + 3, x∊[1, 2)
x − 1 + x − 2 = 0,8x + 3, x∊[2,
∞)
17 wrz 22:11