Bardzo proszę o pomoc w niby prostej zagadce
Karo: Ciekawa zagadka którą nie mogę rozgryźć:
∫ f'(x) dx jest równe (∫ f(x) dx)' ?
symbol ' to pochodna
Podobno nie,ale jak dla mnie to to samo,przecież pochodna znosi całke a całka pochodną,czyż
nie?
Ktoś wytłumaczy? Proszę
17 wrz 21:15
Filip: Musisz pamiętać o stałej całkowania. W pierwszym przypadku ją otrzymasz, w drugim zniknie przez
pochodną, bo pochodna z liczby stałej to 0.
17 wrz 21:20
Karo: jeju,no racja

Genialne,dzięki !
17 wrz 21:25
daras: jeśli C = 0, to tak
np. f(x) = x
2 wtedy f'(x) = 2x
L = ∫2xdx = x
2 + C
| | x3 | |
P = (∫x2dx)' = ( |
| +C1)' = x2 |
| | 3 | |
17 wrz 21:35