Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji:
kamczatka: Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji:
y = x
2lnx
Dziedzina: x > 0
| | 1 | |
(x2lnx)' = (x2)'(ln) + (x2)(lnx)' = 2xlnx + x2 * |
| = 2xlnx + x |
| | x | |
2xlnx + x = 0
x(2lnx+1) = 0
x = 0 2lnx + 1 = 0
2lnx = −1 i da się to jakoś dalej policzyć ?
17 wrz 20:58
kamczatka: 2lnx = −1 /:2
x = e
−1/2 ?
17 wrz 21:01
john2: tak, oczywiście x = 0 odpadnie (choć pewnie będzie potrzebne w tym sposobie z e−trapezu)
17 wrz 21:09
kamczatka: ale mi chodzi o ten post z 21:01 z tym logarytmem
17 wrz 21:12
john2: dobrze jest
17 wrz 21:13
kamczatka: też rozpoczynasz 1 rok w tym roku ?
17 wrz 21:16
kamczatka: e−1/2 to będzie miał wynik plusowy czy minusowy ?
17 wrz 21:18
Filip: e to liczba dodatnia, zatem będzie to wynik dodatni
17 wrz 21:21
john2: Nie, ja już po studiach, ale humanistycznych.
17 wrz 21:21
kamczatka: to na co ci matma heheh
17 wrz 21:22
john2: takie sobie znalazłem hobby po prostu
17 wrz 21:25