matematykaszkolna.pl
>??? helpme: W następujących doświadczeniach losowych określ zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych a) rzut kostką i monetą b) rzut kostką i dwiema monetami
17 wrz 20:44
PW: Nie było takich podstawowych przykładów na lekcji? Tylko nie odpowiadaj: − Nie było mnie wtedy w szkole.
17 wrz 21:13
helpme: nie wiem jak mam to zapisac w zbiorze
17 wrz 21:23
helpme: to bedzie wariacja z powtorzeniem czy bez? czy kombinacja? bo to jest juz mieszanie tych typow
17 wrz 21:24
5-latek: a) 1 O , 1 R , 2 ,O , 2 R i wypisuj tak dalej
17 wrz 21:26
helpme: nie czaje tego skoro mamy rzut kostka i moneta to musi byc mieszane czyli {(O,R),(OO),(RR), i potem jak z tą kostką? pytam sie tylko jaki to jest tym kombinacji czy kombinacja czy wariacja czy co.
17 wrz 21:28
5-latek: Jakie kombinacje Przeciez rzucasz jednoczesnie i kostka i moneta
17 wrz 21:29
5-latek: skoro chodzi o a) to na jednej monecie przy jednym rzucie nie moze sie pojawic jednoczesnie i orzel i reszka czy reszka i orzel czy 2 reszki lub dwa orly .
17 wrz 21:32
PW: a) Ω = {{n,N}: n∊{1,2,3,4,5,6}∧N∊{O,R}} Zdarzenia elementarne to dwuelementowe zbiory, w których jeden element jest liczbą ze zbioru {1,2,3,4,5,6}, a drugi element jest literą ze zbioru {O, R}.
17 wrz 21:36
helpme: czyli bedzie O,O,R,R a jak z ta kostka mam uzupelnic?
17 wrz 21:36
Mila: 1) Weź kostkę i monetę : rzuć jednocześnie. Będziesz miała np. taki wynik (1,O) albo (1,R) albo (2,O) albo(2,R) i tak dalej za każdym razem para : liczba oczek i strona monety
17 wrz 21:42
5-latek: Ja tez tego nie lubie ale to rozumiem Do a) Rzucasz kostka i moneta jednoczesnie . Moze wypasc 1 i orzel to 1 zdarzenie ale moze tez wypasc 1 i reszka to 2 zdarzenie elemetarne rzucamy dalej moze wypasc 2 i orzel 3 zdarzenie elemetrne ale moze wypasc 2 i reszka to 4 zdarzenie elementarne rzucamy dalej wypada 3 na kostce i orzel na monecie −5 zdarzenie ale moze wypasc 3 na kostce i reszka na monecie to 6 zdarzenie elenetrane i rzucaj dalej az do 6 na kostce bo tyle ma oczek kostka i wypisuj zdarzenia elemetrne
PW: Co chcesz jeszcze pisać? Masz określenie za pomocą zapisu symbolicznego i słowne. Tylko tyle i az tyle. Nie myśleć schematami "wariacje − kombinacje−permutacje", tylko przełożyć sens zjawiska na model matematyczny. W tym zadaniu mamy do czynienia z dwoma doświadczeniami przebiegającymi niezależnie od siebie − rzut kostka i rzut monetą. Jako wynik podajemy (w dowolnej kolejności, bo wynik jest zbiorem) liczbę jaka wypadła na kostce i literę reprezentującą wynik rzutu monetę.
helpme: dziekuje rozumiem emotka a jak zrobić: Strzelec ma trzy naboje i strzela do balonika, czyli do pierwszego trafienia. Okresl zbior wszystkich zdarzen elementarnych
17 wrz 21:45
PW: Trzeba zamknąć oczy i posłuchać sprawozdania z zawodów. Jakie mogą być komunikaty − wyniki strzelania? − Proszę Państwa, strzelec trafił już za pierwszym razem (wynik to liczba 1) − Trafił za drugim razem (wynik to liczba 2) − Trafił za trzecim razem (wynik to liczba 3) − Proszę Państwa, nasz strzelec nie trafił w ogóle (można powiedzieć że wynik to 0, albo 4 − co kto woli). Model matematyczny to zbiór złożony z 4 możliwych wyników − liczb ze zbioru {0,1,2,3}. Uwaga. Konstruując model matematyczny nie musimy się zastanawiać, co jest bardziej prawdopodobne, czy zdarzenia elementarne są jednakowo częste w praktyce (pewnie nie są, ale o to nie pytali, mieliśmy tylko stworzyć model matematyczny − wskazać, że możliwe są 4 wyniki.
17 wrz 22:26