matematykaszkolna.pl
Szybkie pytanie o moduły i sposoby rozwiązywania WH: Okej, chodzi mi o moduł w module. Umiem rozwiązać metodą algebraiczną, ale wymagają odemnie też graficznej a tego nie mam już pojęcia jak zrobić. Wiec: Moduł w module, metoda graficzna. Kto pomoże i wytłumaczy?
17 wrz 20:20
PW: A może bardziej konkretnie? Nawet w książkach nie tłumaczą takich "ogólnych prawideł".
17 wrz 20:36
WH: Mam rozwiązać takie zadanie: Rozwiąż równania metodą algebraiczną i graficzną: a) ||x| − 6| = 4 no i o ile algebraicznie się udało, o tyle nie wiem jak zabrać się za graficzne rozwiązanie emotka
17 wrz 20:39
WH: nie wiem jak bardziej konkretnie mogę
17 wrz 20:39
PW: Teraz jest konkretnie. 1. Rysujemy wykres |x| 2. przesuwamy go o 6 w dół 3. leżącą pod osią OX część tego wykresu przekształcamy symetrycznie względem tej osi − w ten sposób "wszystkie wartości funkcji |x| − 6 staną się nieujemne" − uzyskamy ||x| − 6| 4. Rysujemy poziomą kreskę y=4 5. Tam gdzie kreska y=4 przecięła wykres ||x| − 6| znajdują się punkty, których odcięte (x−owe współrzędne) są rozwiązaniami. Generalna zasada rysowania takich wykresów brzmi: najpierw narysuj tę funkcją, której wartość obliczałbyś na samym początku podstawiania konkretnej liczby do wzoru. Następnie stosuj przepisy o przesuwaniu wykresu i o przekształcaniu symetrycznym części wykresu.
17 wrz 20:50
...: rysunek
17 wrz 20:51
PW: ... i wszystko jasne, dziękuję za piękny rysunek do kompletu.
17 wrz 20:54
...:emotka
17 wrz 20:55
WH: dziękuję za pomoc ^^
17 wrz 21:08