Szybkie pytanie o moduły i sposoby rozwiązywania
WH: Okej, chodzi mi o moduł w module. Umiem rozwiązać metodą algebraiczną, ale wymagają odemnie też
graficznej a tego nie mam już pojęcia jak zrobić.
Wiec:
Moduł w module, metoda graficzna.
Kto pomoże i wytłumaczy?
17 wrz 20:20
PW: A może bardziej konkretnie? Nawet w książkach nie tłumaczą takich "ogólnych prawideł".
17 wrz 20:36
WH: Mam rozwiązać takie zadanie:
Rozwiąż równania metodą algebraiczną i graficzną:
a) ||x| − 6| = 4
no i o ile algebraicznie się udało, o tyle nie wiem jak zabrać się za graficzne rozwiązanie
17 wrz 20:39
WH: nie wiem jak bardziej konkretnie mogę
17 wrz 20:39
PW: Teraz jest konkretnie.
1. Rysujemy wykres |x|
2. przesuwamy go o 6 w dół
3. leżącą pod osią OX część tego wykresu przekształcamy symetrycznie względem tej osi − w ten
sposób "wszystkie wartości funkcji |x| − 6 staną się nieujemne" − uzyskamy ||x| − 6|
4. Rysujemy poziomą kreskę y=4
5. Tam gdzie kreska y=4 przecięła wykres ||x| − 6| znajdują się punkty, których odcięte (x−owe
współrzędne) są rozwiązaniami.
Generalna zasada rysowania takich wykresów brzmi: najpierw narysuj tę funkcją, której wartość
obliczałbyś na samym początku podstawiania konkretnej liczby do wzoru. Następnie stosuj
przepisy o przesuwaniu wykresu i o przekształcaniu symetrycznym części wykresu.
17 wrz 20:50
...:
17 wrz 20:51
PW: ... i wszystko jasne, dziękuję za piękny rysunek do kompletu.
17 wrz 20:54
...:
−
17 wrz 20:55
WH: dziękuję za pomoc ^^
17 wrz 21:08