Graniastosłup prawidłowy trójkątny.
Mati: Stosunek długości krawędzi ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego do długości
krawędzi podstawy jest równy √3. Oblicz miarę kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do
sąsiedniej ściany bocznej.
Proszę o pomoc
17 wrz 20:13
Mati:
17 wrz 20:30
...:
17 wrz 20:36
...:
d=√a2+3a2=2a
a√3
sinα=
=
4a
17 wrz 20:42
Eta:
a√3
h=
2
H
=√3 ⇒ H=a√3 to ΔADC jest prostokątny o kątach 30o,60o,90o
a
i bokach a, a√3 , 2a
zatem |AD|=2a
h
W ΔAED sinα=
=........... ≈ ........ ⇒ α≈ ........... odczytaj z tablic