proszę o sprawdzenie
proszę o rozwiązanie: dziękuję Mil iza rozwiązanie ale teraz prosiłbym o sprawdzenie następującego zadania
zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m , m ∊ R
f(x) = 2Ix−2I+x = m2
1. Ix −2I + x = x − 2+ x =2x −2 dla x−2 ≥0 ⇔ x ≥ 2 i tu szkicuję wykres dla x ≥ 2 funkcja
rosnąca
2. Ix −2 I + x = −x+ 2+x = 2 dla x> 2 wtedy f(x) = 22 = 4 funkcja stała
f(2) =4 i otrzymujemy
m2 = 4 ⇒ m = −2 lub m =2
10. równanie nie ma rozwiązania dla m ∊ ( −2 , 2)
20 ma jedno rozwiązanie dla m ∊ ( − ∞,− 2) ∪( 2, + ∞ )
30 ma nieskończenie wiele rozwiązań dla m ∊ {−2,2}
niestety nie narysuję tego tutaj bo nie umiem
17 wrz 19:54
PW: Nie wiem dlaczego podstawiasz akurat f(2) =4, gdy wyżej napisałeś, że f jest stała, wszystkie
wartości są 4.
W 2. powinno być "dla x < 2"
W 1. wniosek "funkcja rosnąca" nie jest adekwatny do treści zadania. Powinno być "dla x≥2
funkcja f przyjmuje wszystkie wartości z przedziału (4, +∞)",
wnioski dobre.
17 wrz 20:19
Mila:

Pozostaje mi dołączyć wykres, abys sprawdził swój szkic.
17 wrz 20:32
PW: Mila, jesteś kochana.
17 wrz 20:38
Mila:

Pozdrawiam.
17 wrz 20:48
proszę o rozwiązanie: słusznie zauważyłaś błąd bardzo dizękuję i za narysowaniu wykresu
17 wrz 20:57