Kombinatoryka
fdsf: Ile wyrazów można otrzymać z liter wyrazu:
MATURA
M:1
A:2
T:1
U:1
R:1
| 6! | | 2!*3*4*5*6 | |
| = |
| =360 wyrazów w odpowiedzi jest wpisane ooo dużo dużo |
| 2!*1!*1!*1!*1! | | 2! | |
wiecej jakim cudem co źle robie ?
17 wrz 19:47
PW: A nie mówili, że wyrazy mają być koniecznie 6−literowe!
17 wrz 19:53
fdsf: maja byc wyrazy 6 literowe a jesli by nie nbyly to jak to wykonac

?
17 wrz 20:11
Kacper: Można tworzyć wyrazy nawet 100−literowe
17 wrz 20:12
fdsf: przed trescią zadania jest pokazane jak robią to ze slowem "MASA"
MASA,MAAS,MSAA,SMAA,SAMA,SAAM,AAMS,AASM,AMAS,AMSA,ASAM,ASMA
| | 4! | |
i policzyli to |
| = 12 |
| | 2! | |
17 wrz 20:15
PW: "Ile wyrazów można otrzymać z liter wyrazu" należy rozumieć tak: są cztery litery rózne i dwie
jednakowe (patrzeć na to jak na kartki z napisanymi literami). Mogę brać jedną literę:
M, A, T, U, R − pięć różnych słów
dwie litery:
(M, A), (A,M), (A,A), (M,T), (T,M) .....
trzy litery:
(M,A,A), (A,M,A), (A,A,M), M,A,T), (M,T,A), .....
cztery litery:
(M,A,A,T) ....
pięć liter:
(M,A,A,T,U), .....
i wreszcie wszystkie sześć liter (to co policzyłeś na wstępie).
Może podaj tę duuużą liczbę z odpowiedzi, to ktoś sprawdzi, „co Autor miał na myśli".
17 wrz 20:32
fdsf: Liczba wynosi 80 640
17 wrz 22:50
17 wrz 22:55
fdsf: czyli mam rozumieć że wyniki w zbiorze są jakieś pomylone bo wątpie zeby słowo "MATURA" miało
80 640 kombinacji z uzyciem tylko i wylacznie kazdej z litery
17 wrz 23:15
Mila:
Zobacz następne zadanie i odpowiedź.
17 wrz 23:18
fdsf: 40 320
17 wrz 23:25
daras: a wpisz ty chłopcze do wyszukiwarki albo sam poszukaj w archiwach tutejszych
a znajdziesz setkę takich przykładów tylko z innym słowem np. MATEMATYKA
18 wrz 02:45
Janek191:
M A T U R A
Wyrazów sześcioliterowych jest
| | 6 ! | |
N = |
| = 3*4*5*6 = 360 |
| | 2 ! | |
=========================
18 wrz 07:10
Janek191:
M A T E M A T Y K A
Wyrazów dziesięcioliterowych jest
| | 10 ! | |
N = |
| = 151 200 |
| | 2 ! * 3 ! * 2 ! | |
=======================
18 wrz 07:38