zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji:
kamczatka: zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji:
Dziedzina: (−
∞,−2) ∪ (−2,2) ∪ (2,
∞)
| | x3 | | (x3)'(x2 − 4) − (x3)(x2 − 4)' | |
( |
| )' = |
| |
| | x2 − 4 | | (x2 − 4)2 | |
| 2x(x2 − 4) − (x3)(x) | |
| = 0 / (x2 − 4)2 |
| (x2 − 4)2 | |
2x(x
2 − 4) − (x
4) = 0
2x
3 − 8x − x
4 = 0
−x
4 + 2x
3 − 8x = 0
−x(x
3 − 2x
2 + 8) = 0
−x((x − 2)x
2 + 8) = 0
x((2 − x)x
2 − 8) = 0
x≠0 x
2≠0 x≠2
czy dobrze to na razie robię?
bo w odp mam wyniki z 2
√3,więc coś jakby się nie zgadzało
17 wrz 19:43
ICSP: źle policzona pochodna.
17 wrz 19:44
ICSP: | | x2(x2 − 12) | |
f'(x) = |
| |
| | (x2 − 4)2 | |
17 wrz 19:48
kamczatka: (x2−4)' przy tej zamianie chyba tylko popełniłem błąd, poprawie i sprawdzę
17 wrz 19:50
kamczatka: −2x4 + 2x3 − 8x = 0 teraz wyszło z pochodnej, dobrze ?
17 wrz 19:53
kamczatka: dobra już wyszło
17 wrz 19:58
kamczatka: wyszło x4 − 12x2 = 0
x2(x2 − 12)
x2 ≠ 0 x2 ≠ 12 x ≠ 2√3 i x≠ − 2√3
jak teraz zobaczyć kiedy funkcja maleje, a kiedy rośnie ? Bo ja rysuję wykres:
i mi wychodzi, że f(x) maleje dla x∊(−2√3,2√3)
i f(x) rośnie dla x∊(−∞,−2√3) ∪ (2√3,∞)
a w odp mam :
f(x) maleje dla x∊(−2√3,−2) ∪ (−2,2) ∪ (2,2√3)
f(x) rośnie dla x∊ (−∞,−2√3) ∪ (2√3,∞)
i nie wiem skąd ta −2,2 ?
bo ja robię tak jak na e−trapezie tłumaczył:
miejsca zerowe pochodnej się zaznacza na osi, potem patrząc
na znak przy największym x'ie się zaczyna rysować od prawej strony góry lub dołu, i potem się
oznacza − i +, gdzie − funkcja maleje,gdzie + funkcja rośnie
17 wrz 20:07
kamczatka: dobra zapomniałem o dziedzinie

, już poprawiam
17 wrz 20:09