Zadania dotyczące ciągów. Proszę o pomoc
Mati: Zadania dotyczące ciągów. Zadane z dzisiaj na jutro
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Każda pomoc mile widziana
1. Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których nieskończony ciąg (an), gdzie
a) ma granicę równą 3
b) jest rozbieżny do +
∞
c) ma granicę równą –2.
| x | |
2. Rozpatrzmy równanie 1 + f(x) + (f(x))2 + … = |
| , gdzie lewa strona jest szeregiem |
| x−3 | |
geometrycznym zbieżnym, natomiast f(x) jest wartością funkcji f dla argumentu x. Wyznacz wzór
i dziedzinę funkcji f oraz narysuj jej wykres.
3. Rozwiąż nierówność: 1 + (x2 – 2x) + (x2 – 2x)2 + … ≤ 1.
4. Udowodnij, powołując się na definicję granicy ciągu liczbowego, że liczba 3 jest granicą
ciągu (an), gdzie an = . Następnie ustal, które wyrazy ciągu (an) są oddalone od liczby 3 o
mniej niż 0,002.
17 wrz 19:34
RM.88:
Zadanie 1.
W czym problem?
17 wrz 19:44
Mati: Jakieś pokichane pn z którym nie wiem co zrobić
17 wrz 19:56
PW: Jeżeli nie piszą jakie, to nie "pokichane", ale dowolne rzeczywiste.
pn to pewnie "p razy n".
17 wrz 19:59
Mati: Fajnie, że masz poczucie humoru, ale ja nie mam w ogóle koncepcji rozwiązania tego zadania
17 wrz 20:02
RM.88:
Mati oblicz granicę tego ciągu.
17 wrz 20:39
Janek191:
| p n − 2 | | p − 2n | |
an = |
| = |
| |
| (p2 + 3 p) n + 1 | | p2 + 3p + 1n | |
więc
| p − 0 | | p | | 1 | |
lim an = |
| = |
| = |
| |
| p2 + 3 p + 0 | | p2 + 3 p | | p + 3 | |
n→
∞
1 = 3*( p + 3) = 3 p + 9
3 p = − 8
===========
b)
p = − 3
=======
1 = − 2*( p + 3) = − 2 p − 6
2 p = − 7
p = − 3,5
========
Coś mi nie pasuje w b)
18 wrz 09:13
Janek191:
![rysunek](rys/101531.png)
z.2
| x | |
1 + f(x) + ( f(x))2 + .... = |
| |
| x − 3 | |
Lewa strona jest równa sumie nieskończonego ciągu geometrycznego :
a
1 = 1 q = f(x) , gdzie I f(x) I < 1
więc mamy równanie
x − 3 = x*( 1 − f(x) ) = x − x f(x)
x f(x) = 3
==========
Ma być
x < − 3 lub x > 3
Df = ( −
∞ ; − 3) ∪ ( 3 ; +
∞ )
=======================
18 wrz 09:33
Mati: Oj wielkie dzięki
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
a co to znaczy rozwiązać nierówność?
18 wrz 09:49
Janek191:
z.3
1 + ( x
2 − 2x) + ( x
2 − 2x)
2 + ... ≤ 1
Lewa strona nierówności jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego :
a
1 = 1
q = x
2 − 2x , gdzie I x
2 − 2 x I < 1
| a1 | | 1 | | 1 | |
SL = |
| = |
| = |
| |
| 1 − q | | 1 − ( x2 − 2x) | | 1 + 2 x − x2 | |
Mamy zatem nierówność
to
1 + 2 x − x
2 ≥ 1
2 x − x
2 ≥ 0
x*( 2 − x) ≥ 0
x
1 = 0 x
2 = 2 a = − 1 < 0 − ramiona paraboli o równaniu y = − x
2 + 2 x
skierowane są do dołu , zatem
x ∊ < 0 ; 2 >
−−−−−−−−−
ale
I q I < 1
więc
I x
2 − 2 x I < 1
x
2 − 2 x > − 1 lub x
2 − 2 x < 1
x
2 − 2 x + 1 > 0 lub x
2 − 2 x − 1 < 0
1)
x
2 − 2x + 1 > 0
( x − 1)
2 > 0
dla x ≠ 1
2)
x
2 − 2 x − 1 < 0
Δ = (−2)
2 − 4*1*(−1) = 4 + 4 = 4*2
√Δ = 2
√2
x ∊ ( 1 −
√2 ; 1 +
√2)
( 0 ; 2) ∩ ( 1 −
√2 ; 1 +
√2 ) \ { 1 } = ( 0 ; 1) ∪ ( 1 ; 2)
Odp. x ∊ ( 0 ; 1) ∪ ( 1 ; 2)
=====================
18 wrz 11:09
Janek191:
z.4
Treść zadania nie jest kompletna, więc nie da się go rozwiązać
18 wrz 11:10
Sławek: Jeśli chodzi o zadania 1 b) to gdy p=−3 to:
an =−3n−2(9−3)n+1 = −3n−21=−3n−2 → − 3* ∞−2 = −∞ (przy n→∞)
Stąd uważam, że nie istnieje takie p, dla którego ciąg dąży do +∞
23 kwi 12:35