Zadanie z funkcji liniowej - pytanie.
Mariusz: Witam wszystkich, treść zadania: Zbadaj, czy istnieje liczba m, dla której funkcja liniowa f ma
nieskończenie wiele miejsc zerowych, jeśli:
f(x) =(m
2 − 1)x + m
2 − 2m −3
no to na lekcji robiliśmy tak:
a = m
2 − 1 = 0 m
2 = 1 m=1 v m=−1
b = m
2 − 2m − 3 = 0
badamy czy dla któregoś m funkcja spełnia warunek nieskończenie wielu x
0
1
2 − 2*1 − 3 = 0
−4 ≠ 0
(−1)
2 − 2*−1 − 3 = 0
0 = 0 czyli f ma nieskonczenie wiele miejsc zerowych dla m = −1
Ja to rozumiem oczywiście, tylko, że zrobiłem to z początku inaczej:
a = m
2 = 1 i pomyślałem, że to wystarczy do znalezienie liczby spełniającej zadanie.
b = m
2 − 2m − 3 = 0
1 − 2m − 3 = 0
1 − 2m = 3
−2m = 2
m = −1 −−−−−−> i wyszło mi dokładnie to samo, tylko że w jednym równaniu. Moja sorka,
powiedziała mi, że nie mogę podstawić tylko jednego m, moje pytanie: dlaczego? teraz chyba
jednak zaczynam rozumieć, że takim sposobem, nie mógłbym sprawdzić czy istnieje liczba m, dla
której jest nieskończenie wiele x
0, bo tak czy siak wyszła by mi jakaś liczba, nawet jeśli m
nie mogło by istnieć, dobrze myśle? potrzebuje jakiegoś zrozumiałego wytłumaczenia

(jestem na początku 2 klasy liceum, matma rozszerzona, funkcji kwadratowych jeszcze nie
omawialiśmy)
Pozdrawiam, Mariusz.
17 wrz 19:27
pigor: ..., nie wiem skąd ci się wzięło to m= −1 zerujące m
2−2m+3, kiedy:
m2−2m+3=0 ⇔ m
2−2m+1+2=0 ⇔ (m−1)
2+2=0 , a równanie to
dla żadnej wartości m∊R nie zeruje się (jest dodatnie dla m∊R), zatem
odp. nie istnieje m dla którego dane równanie miałoby
∞ wiele rozwiązań
(byłoby tożsamościowe) i to wszystko . ...
17 wrz 19:38
PW: Jeżeli założymy tylko m2−1=0, to otrzymamy równanie
0·x + m2 −2m − 3 = 0.
które może być sprzeczne, gdyby m2 −2m − 3 ≠ 0. Dlatego sprawdzamy: dla m=1
m2 −2m − 3 = 12 − 2·1 − 3 ≠ 0
zaś dla m = −1
m2 −2m − 3 = (−1)2 − 2·(−1)1 − 3 = 0,
wniosek: dla m=1 równanie liniowe jest sprzeczne, a dla m=−1 tożsamościowe.
17 wrz 19:46
Mariusz: ale nie chodzi o to, żeby miało nieskończenie wiele roziwązań, chodzi o to żeby równało sie 0,
przynajmniej w tym co robilismy na lekcji. Bo: wzór f liniowej y = ax +b, jeśli funkcja
liniowa ma nieskończenie wiele miejsc zerowych, to znaczy, że pokrywa się z osią OX, a wiąc a
= 0 i b =0, i to chyba trzeba sprawdzić, czy dla tej funkcji to się zgadza. tak to rozumiem.
17 wrz 19:46
PW: pigor, tam było m2 −2m − 3
17 wrz 19:47
Mariusz: dobra, chyba CIe rozumiem @PW
17 wrz 19:47
Mariusz: dobra na pewno czaję

, czyli tym moim "sp[osobem, nie można stwierdzić czy równanie jest
tożsamościowe, a więc, gdyby było sprzeczne, to moje rozwiązanie było by błędne
17 wrz 19:50
pigor: ..., a niech to; idę stąd ...
17 wrz 20:05
pigor: no tak, a wtedy m2−2m−3= m2−2m+1−4=0 ⇔
⇔ |m−1|=2 ⇔ m−1=2 lub m−1= −2 ⇔ m=3 v m= −1,
a więc odp. istnieje m= −1 takie, ze ... itd. i znikam
17 wrz 20:08