Wektory w R3
baba: Wektory w przestrzeni R3!
Dane są współrzędne kolejnych wierzchołków równoległoboku A=(−3,−2,0), B=(3,−3,1), C=(5,0,2).
Wyznaczyć współrzędne punktu D.
WYznaczyłem wektory BC=[2,3,1], BA=[−6,1,−1], za D=(x,y,z).
Wektory AD=[x+3,y+2,z], CD=[x−5,y,z−2].
BA || CD i BC || AD. Podstawiłem do wzoru t=a1/b1 = a2/b2 = a3/b3 i mam problem z układem
równań
17 wrz 19:15
baba: podbijam!
17 wrz 19:38
baba: proszę o pomoc!
17 wrz 19:44
Mila:
AD
→=BC
→
x+3=2
y+2=3
z=1
x=−1
y=1
z=1
D=(−1,1,1)
II sposób
Srodek AC
| | −3+5 | | −2+0 | | 0+2 | |
S=( |
| , |
| , |
| )=(1,−1,1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
BS
→=[1−3,−1+3,1−1]=[−2,2,0]
S=(1,−1,1)→T
[−2,2,0]→=D=(1−2,−1+2,1+0)=(−1,1,1)
17 wrz 21:00