Pochodna funkcji w punkcie
Marek: oblicz ilorazy roznicowe funkcji f w punkcie x0 dla przyrostu Δx=0,001
a) f(x)=−2x
2, x0=−1
b) f(x)= 1/x
2, x0=−1
2) Wyznacz pochodną funkcji f(x)=x
2 w punkcie x0
a)x0=
√2
b)x0=1/2
Prosiłbym o rozwiązanie, dzięki
17 wrz 19:03
Janek191:
| f( − 1 + 0,001) − f( − 1) | | f(− 0,999) − f( −1) | |
| = |
| = |
| 0,001 | | 0,001 | |
| | − 1,9960 − ( −2) | | 0,004 | |
= |
| = |
| = 40 |
| | 0,001 | | 0,0001 | |
17 wrz 19:19
Janek191:
Poprawka
17 wrz 19:21
Marek: Dlaczego f(−1+0,001)?
Ze wzoru wynika, że to powinno być f(x), czyli −2x2, jakies wyjaśnienia bym prosił
17 wrz 19:26
Janek191:
| | f( x0 + Δx) − f(x0) | |
|
| = ... − iloraz różnicowy funkcji f |
| | Δx | |
17 wrz 19:28
Marek: W jaki sposób pojawiło się − 1,9960?
17 wrz 19:40
Marek: Mi wyszło −3,998/0,001, a powinno wyjść 3,998 w tym przykładzie
17 wrz 19:59
Marek: Pomocy rodacy, nie sądzę, by wsprawiało wam to problem
17 wrz 20:11