Proszę o rozwiąznie
evee: wykaż, że ΔABC jest prostokątny rownoramienny. Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na
tym trójkącie jeśli A=(−3,−2), B=(5,−2), C=(1,2).
Proszę o rozwiązanie, z gory dziękuję
17 wrz 18:57
5-latek: W czym jest trudnosc ?
Nie potrafisz narysowac uklad wspolrzednych zaznaczyc te punty i policzyc ze wzoru dlugosci
bokow .
Gdzie lezy srodek okregu opisanego na trojkacie ?
17 wrz 19:02
Janek191:

S − środek odcinka AB
| | − 3 + 5 | | − 2 − 2 | |
S = ( |
| ; |
| ) = ( 1; − 2) |
| | 2 | | 2 | |
17 wrz 19:05
Janek191:
Było jeszcze wykazać, że Δ ABC jest prostokątny równoramienny:
Obliczamy I AB I , I BC I i I A CI i sprawdzamy, czy I AC I = I BC I
oraz czy I BC I2 + I AC I2 = I AB I2
17 wrz 19:09
DD12: czy mogę prosić o pelne rozwiązanie
17 wrz 19:23
Janek191:
Np. I AB I = 5 − ( − 3) = 8
I BC I = √( 1 − 5)2 + ( 2 − (−2))2 = √16 + 16 = √16*2 = 4 √2
Podobnie obliczamy I A C I
17 wrz 19:26
evee : dziękuję bardzo, a moglabym prosić o jeszcze chwile poświęconego czasu i rozwiązania AC,
sprawa pilna pod względem czasu, a ja na pewno sie pomyle
17 wrz 19:28
evee: 
?
17 wrz 19:48