ciągi
Olgaaa: Pan Nowak wziął kredyt na zakup telewizora, który spłacił w czterech ratach. Oblicz, ile
zapłacił za ten telewizor, jeżeli każda kolejna rata była mniejsza od poprzedniej o 20%
pierwszej raty i ostatnia rata była równa 256 zł.
17 wrz 18:23
Janek191:
n = 4
r = − 0,20 a1
a4 = 256
a4 = a1 + 3*( − 0,2 a1) = a1 − 0,6 a1 = 0,4 a1
256 = 0,4 a1
a1 = 256 : 0,4 = 640
więc
S = 0,5*(a1 + a4)*4 = 2*( 640 + 256) = 2*896 = 1 792
Odp. 1 792 zł.
===============
17 wrz 18:37
pigor: ..., z warunków zadania jeśli
x=? − wysokość I−szej raty,
to z warunków zadania x+80%x+60%x+40%x=
= x*240%=
2,4x= ? − tyle zl. zapłacił p. Nowak za telewizor, , ale
40%x=256 ⇔ 4x=2560 ⇔
x=640, zatem
2,4x=2,4*640=
1536 zł. .
17 wrz 18:41
pigor: ... o kurde nie tak ; przepraszam
jeśli już to powinno być chyba np. tak :
x+80%
x+80%0,8x+80%(0,8)
2=
x(1+0,8+0,82+0,83)= ?,
gdzie
0,83x= 256 ⇔ 0,512x=256 ⇔
x=500 , zatem
500*(1,8+0,64+0,512)= 500*2,952=
1476 zł − tyle kosztował telewizor.
17 wrz 18:59
daras: kto da mniej ?
17 wrz 19:00
pigor: no właśnie
Olgaaa podałaby odpowiedź to nie, tylko siedzi ...cicho
17 wrz 19:25
Olgaaa: 1792

Przepraszam, że dopiero teraz, ale neta straciłam
17 wrz 19:39
Olgaaa: Dziękuję bardzo za wyliczenie
17 wrz 19:39
pigor: ..no tak, to ja nie umiem chyba dodawać w poście z godziny 18:41,
a w drugim poście liczyłem dla 20% mniej poprzedniej zamiast 1−szej raty;
przepraszam za zamieszanie . ...
17 wrz 20:01
pigor: no tak,
bo zamiast 2,4x=, powinno być 2,8x= 2,8*640= 1792 [zł].
17 wrz 20:04
daras: Mi też wyszło 1476 zł i to jest poprawna odpowiedź
18 wrz 02:43
Janek191:
Nie, bo moja odpowiedź jest dobra

a
1 = 640
0,2 *640 = 128
640 − 128 = 512 − II rata
512 − 128 = 384 − III rata
384 − 128 = 256 − IV rata
640 + 512 + 384 + 256 = 1 792
18 wrz 06:47
Ben Akiba: Zależy jak rozumieć treść tego zadania. Jeśli każda rata była mniejsza od poprzedniej raty o
20% czyli druga od pierwszej mniejsza o 0,2a
1, trzecia od drugiej o 0,2a
2 ,a czwarta od
trzeciej o 0,2a
3, to odpowiedź
1476 jest poprawna. Natomiast jeżeli każda rata była
mniejsza od kolejnej o
stałą wartość równą 0,2
pierwszej raty to
1792.
Ja skłaniałbym się za tą pierwsza interpretacją
18 wrz 09:58
Janek191:
Każda rata była mniejsza od poprzedniej o 0,2 a1 , a nie o 0,2an −1
18 wrz 10:53