funkcja liniowa
owca: Wyznacz wszystkie liczby b, dla ktotych funkcja liniowa f(x)=(|b|−3)x+2b−8 jest rosnaca i
jednoczesnie wykres funkcjj przecina os 0Y ponizej punku P(0,2) pomozcie. Jak to ugrysc ?
17 wrz 18:09
5-latek: Jak jest rosnaca to a>0 czyli |b|−3>0
I rozwiazac rownanie 2b−8<2 tak to ugryziesz
17 wrz 18:15
...:
analizując
y=ax+b wiesz, że:
jest rosnąca gdy a>0
przecina oś Oy w punkcie Q=(0, b)
czyli w Twoim zadanku:
17 wrz 18:15
owca: No na to juz wpadlem ale pojawil sie drugi problem. Z innym zadaniem:
Wykres funkcji liniowej f(x)=ax+b przecina osie ukladu wspolrzednych w tych samych punktach co
wykres g(x)=
12x
3 −4 oblicz a i b. Mozna to zrobic bez rysunku ? Bo domyslam sie ze
funkcja f nie moze miec identycznego wzoru co funkcja g
17 wrz 18:23
5-latek: mozna
Nalezy rozwiazac rownanie 0,5x3−4=0 −dostaniesz miejsce zerowe
POtem dla x=0 wyliczyc y
masz dwa punkty wiec napisz wzor funkcji przechodzacej przez te punkty
17 wrz 18:40
owca: Dzieki wielkie. Wiecej naucze sie tutaj niz w szkole
17 wrz 19:01