procent prosty i składowy - ciągi
Olgaaa: Pan Iksiński wziął z banku kredyt na zakup telewizora. Spłacał go przez 2 lata w malejących
ratach kwartalnych, z których każda kolejna była o 50 zł mniejsza od poprzedniej. Ostatnia
rata była równa 200 zł. Ile wynosiła pierwsza rata?
17 wrz 17:50
Kacper: A jakieś info o kredycie? oprocentowanie np?
17 wrz 17:58
Olgaaa: Nie ma nic takiego. To po prostu widocznie trzeba z ciągów obliczyć. Tylko, że jak liczę, to
wychodzi 550, a powinno 450.
17 wrz 18:00
Kacper: 2 lata, to 8 kwartałów
a1=200, r=50
a8=a1+7*r=200+350=550
Jeśli taka jest treść zadania to tak wychodzi
1 rata 550
2 rata 500
3 450
4 400
5 350
6 300
7 250
8 200
17 wrz 18:08
Janek191:
a1 = ?
r = − 50
an = 200
an = a1 +( n −1)*r
200 = a1 + ( n −1)*( − 50) = a1 − 50 n + 50
150 = a1 − 50 n
a1 = 150 + 50 n
n = 8
a1 = 150 + 50*8 = 150 + 400 = 550
=============================
17 wrz 18:08
Olgaaa: Też mi tak wychodzi, a w odpowiedziach jest, że 450.
17 wrz 18:10
Janek191:
To jest błąd w odpowiedzi
17 wrz 18:11
Janek191:
Może ostatnia rata to 100 , a nie 200 ?
17 wrz 18:12
Olgaaa: Właśnie nie. Może pomylili się po prostu w odpowiedziach
17 wrz 18:13