Pochodna
sylwia20./: Jeżeli w punkciie x0 druga pochodna funkcji jest równa 0 To oznacza, że w punkcie x0 funkcja
posiada :
a) ekstremum
b) punkt przegięcia
c)punkt stacjonarny
WYDAJE MI SIĘ ŻE A − EKSTREMUM CO WY NA TO
17 wrz 17:34
sylwia20./: ?
17 wrz 17:48
Janek191:
f '( x0} = 0 i f '' (x0} = 0
to
funkcja może mieć punkt przegięcia .
17 wrz 18:23
Janek191:
f ' ( x
0 ) = 0 − nie jest potrzebne
17 wrz 18:25
Janek191:
Jeżeli funkcja ma w pewnym otoczeniu punktu x0 pochodną f ' i drugą pochodną f ''
ciągłą w punkcie x0, a ponadto f ' ( x0) = 0 i f '' ( x0) ≠ 0, to funkcja f ma
w punkcie x0 ekstremum:
maksimum, gdy f '' ( x0 ) < 0
minimum, gdy f '' ( x0 ) > 0
17 wrz 18:28
PW: "Mówiąc słowami":
Jeżeli f '(x0) = 0, to mogą zachodzić wszystkie trzy możliwości, z tym że a) i b) wymagają
spełnienia dodatkowych warunków, o których w treści zadania nie ma ani słowa.
17 wrz 18:53
PW: Wróć, przestawiło mi się i przeczytałem "pierwsza pochodna" zamiast "druga". Moja wypowiedź z
18:53 jest nie na temat
17 wrz 18:55