.
Piotr 10: Witam. Prośba o sprawdzenie logarytmów
Wyraź liczbę a za pomocą p:
a) a= log
6 4, p=log
69
a = log
6 {36}{9} =log
636− log
69 = 2 − p
b) a=log
68 , p=log
63
| | 24 | |
a= log6 |
| = log624 − log63 = log6(6*4) − p = log66+log64 − p= 1+log64 − p |
| | 3 | |
c) a = log25 , p=log8
| | 200 | |
a = log |
| = log200 − log8 = log(100*2) = 2+log2 − p |
| | 8 | |
d) a = log
128, p =log
129
| | 72 | |
a= log12 |
| = log12 72 − log12 9 = log12 (12*6) − p = 1+log126 − p |
| | 9 | |
I nie wiem czy tak może pozostać. Koleżanka nie ma odpowiedzi do zadania
17 wrz 17:32
Kacper: Ok, zaraz zerknę
17 wrz 17:38
Kacper: a) ok
17 wrz 17:39
Kacper: Dziwne trochę to zadanie. Nie wiem, jakie umiejętności ma ono sprawdzać
17 wrz 17:43
Piotr 10: No właśnie wiem
17 wrz 17:45
Piotr 10: Zerknie ktoś jeszcze ?
17 wrz 17:50
Kacper: Ja bym to tak zostawił i zapytał autora co miał na myśli
17 wrz 17:51
Piotr 10: Ok. Dzięki. W końcu nowa podstawa programowa to wymyślają nie wiadomo co
17 wrz 17:53
Kacper: Po prostu takich ludzi na... wyprowadzić
17 wrz 17:57
Piotr 10: Mam odpowiedzi, tylko 1 zgadza się haha. DO poprawy
17 wrz 17:58
Piotr 10: | | 2 | |
Zamiast tych logarytmów pisalo, np |
| p itd |
| | 3 | |
17 wrz 17:58
Kacper: pokaż odpowiedź do b)
17 wrz 17:58
Piotr 10: b) a=3 −3p
17 wrz 17:59
Kacper: Nie zmienia to faktu, że trzeba siedzieć i albo się wpadnie na pomysł po godzinie, albo nie
17 wrz 18:03
Piotr 10: ALe beznadziejne to jest,
b) a = log6216 − log627 = 3log66 − 3log63 = 3 − 3p
17 wrz 18:04
Piotr 10: Ja to od końca robiłem, ale wpaść na pomysł nie znając wyniku to ciężko
17 wrz 18:04
Kacper: To czekaj pomyślę nad c)
17 wrz 18:09
Piotr 10: Mam c), ale od konća. Uwierz będzie ciężko
17 wrz 18:10
17 wrz 18:15
17 wrz 18:15
Kacper: kurcze błąd w rachunkach
| | 2 | | 4 | |
policzyłem, że |
| p−p= |
| p  |
| | 3 | | 3 | |
Udało mi się zrobić c
17 wrz 18:18
Piotr 10: dawaj d)
17 wrz 18:18
Kacper: Jak się ogarnie trochę sposób, to nie jest "strasznie" trudne.
17 wrz 18:18
Kacper: idę zjeść i zaraz ci podam
17 wrz 18:19
Piotr 10: I jak możesz podaj swój sposób doc)
17 wrz 18:22
Kacper: ok c) było łatwe, d) jeszcze liczę i jest straszne
17 wrz 18:40
Piotr 10: Wiem. Od końca robiąc to masakra jakaś

.
17 wrz 18:40
Kacper: Po co pisałeś?

Teraz jeszcze liczę
17 wrz 18:41
Piotr 10: No licz

.
17 wrz 18:42
M.rek: Jak po co takie zadania, jak złapiesz wprawę to będziesz stosował własności logarytmów
intuicyjnie. A poza tym nie są one wcale trudne.
17 wrz 18:54
Kacper: Już kończę
17 wrz 18:55
Piotr 10:
17 wrz 19:03
Kacper: 2 strony A4 i jakiś błąd szukam obecnie
17 wrz 19:06
Piotr 10: Chyba żart... 2 strony
17 wrz 19:10
Kacper: Mam, ale nie karz mi tego pisać
17 wrz 19:19
Kacper: Zmieściło się na stronie, chcesz?
17 wrz 19:19
Piotr 10: NIe będę. Koleżanka mi napisała,że jutro z tego mają kartkówkę. Eh ładnie się zapowiada...
Dzięki za poświecony czas
17 wrz 19:20
M.rek: Dla d) wyszło mi 3p/2 i pisania niedużo chcesz ?
17 wrz 19:24
Kacper: Wpiszę skrótem

log
128=1−p+log
126 (*)
| | p | |
log126=log122+log123=log122+ |
| |
| | 2 | |
| | 2log23 | |
p=log129= |
| ⇒ |
| | 2+log23 | |
| | 2−p | |
Liczymy teraz log122= |
| |
| | 4 | |
Na końcu
| | 2−p | | p | | 3 | | 3 | |
log128=1−p+ |
| + |
| = |
| − |
| p  |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Powiem, że miałem z tym "trochę" zabawy
17 wrz 19:24
Piotr 10:
17 wrz 19:28
M.rek: Sry rypnąłem się z moim wynikiem już wiem gdzie
17 wrz 19:28
Mila: b) a=log
68, p=log
3
rozważam potęgi liczby 6 podzielne przez 8.
6
3=216
216:8=27 =3
3 pasuje
| | 216 | |
log6 |
| =log6(216}−log6(27)=3−3log3=3−3p |
| | 27 | |
c)
| | 1 | |
a=log25, p=log8⇔p=3log2 stąd log2= |
| p |
| | 3 | |
10
2=100, 100:25=4=2
2 odpowiada
| | 100 | | 2 | |
a=log |
| =log100−log 4=2−2log2=2− |
| p |
| | 4 | | 3 | |
d)
a=log
12(8), p=log
12(9), ⇔p=2log
12(3)
12
2=144, 144:8=18, 18=2*9 nie wiem co zrobić z (2)
12
3=1728, 1728:8=216, 216=9*3*8 z tym iloczynem poradzę sobie
| | 1728 | |
a=log12(8)=log12 |
| =log121728−log12(9*3*8)⇔ |
| | 216 | |
a=3−(log
12(9)+log
12(3)+log
12(8))⇔
================
17 wrz 20:25
Piotr 10: Mila przyda się

Dziękuję
17 wrz 20:33
Mila:
w (b) zgubiłam na początku 6
b) a=log6(8), p=log6(3)
17 wrz 20:35
Piotr 10: Największy problem miałem z d)
17 wrz 20:35
Mila:
Ciekawe zadanie dostałeś.
17 wrz 20:36
Kacper: Mila ładnie ten d)
17 wrz 20:39
Piotr 10: Jak zawsze
17 wrz 20:44
Mila:
17 wrz 20:46