rówanie
MesXwi: mam problem z pewnym równaniem. nie jestem pewny czy moje rozwiązanie jest dobre, bo liczę na
dwa sposoby i mam inny wynik.. pewnie gdzieś robię błąd ale nie wiem gdzie.
to jest równanie 2m+√2=√2m+2
i liczę tak:
2m+√2=√2m+2
2m=√2m+2−√2
2m−√2m=2−√2
m(2−√2)=2−√2 / 2−√2
m=1
i drugi sposób...
2m+√2=√2m+2
2m−2=√2m−√2
2(m−1)=√2(m−1) / (m−1)
2=√2 ?
17 wrz 17:17
ICSP: w drugim sposobie dzielisz przez (m−1), a co jeżeli m −1 = 0 ? Wtedy dzielisz przez 0 ?
17 wrz 17:19
MesXwi: aa i wszystko jasne

dziękuje
17 wrz 17:20