znajdz liczbe
ania :): suma dwoch liczb naturalnych jest równa 72. a ich wspolny najwiekszy dzielnik to licba 8.
znajdz liczby
17 wrz 17:12
ICSP: a,b, −dane liczby.
Wiemy, żę :
1o a + b = 72
2o NWD(a;b) = 8
co inaczej zapisujemy :
a = 8k , k ∊ N
b = 8l . l ∊ N
oraz NWD(k;l) = 1
z 1o mamy :
a+b = 72
8(k + l) = 72
k + l = 9
Wystarczy sprawdzić wszystkie kombinacje(k i l są naturalne)
17 wrz 17:16
bdziumzde5: 8a + 8b = 72
a + b = 9 , a i b sa wzglednie pierwsze.
17 wrz 17:17
5-latek: 1 liczba to n1= 8*k gdzie k nalezy do N
2 liczba to n2= 8*p gdzie p nalezy do naturalnych
ale NWD(k,p)=1 (czyli musza to byc liczby wzglednie pierwsze
n1+n2=72 to 8k+8p=72 to 8(k+p)=72 to k+p=9 i teraz szukaj tych par liczb
17 wrz 17:21