Wyliczenie punktu styczności w układzie współrzędnych.
Kazador: Z punktu A = (6,0) poprowadzono styczne do okręgu x2 + y2 − 4y = 0. Oblicz pole figury
ograniczonej tymi prostymi i osiami układu współrzędnych.
Proszę o poradę jak obliczyć współrzędne jednego z punktów styczności (drugi z nich odnalazłem
− styczna pokrywa się z osią 0X i punkt ma współrzędne (0,0) ).
17 wrz 17:10
Kacper: 1. równanie pęku prostych przez punkt A
2. Odległość stycznej od okręgu wynosi tyle co promień okręgu
17 wrz 17:12
Mila:

x
2+(y−2)
2−4=0
x
2+(y−2)
2=4, S=(0,2), r=2
Równanie stycznej:
k: y=ax+b i A∊k⇔
0=6a+b
b=−6a
y=ax−6a⇔ax−y−6a=0
Odległość stycznej od środka okręgu S=(0,2) jest równa 2.
|2+6a|=2*
√a2+1 /
2
32a
2+24a=0
8a(4a+3)=0
a=0 to y=0 jedna styczna
| | 3 | | 3 | |
a=U{−3}[4} to y=− |
| x−6*(− |
| )⇔ |
| | 4 | | 4 | |
B=(0,4.5)
17 wrz 17:34
Janek191:

( x − 0)
2 + ( y − 2)
2 = 2
2
S = ( 0 ; 2) r = 2
pr AB ma równanie
y = a x + b A = ( 6 ; 0)
więc
0 = 6 a + b ⇒ b = − 6a
czyli
y = a x − 6 a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a x − y − 6 a = 0
Odległość prostej AB od punktu S = ( 0 ; 2) jest równa r = 2
więc
| I a*0 + 2*(−1) − 6 a I | |
| = 2 |
| √a2 + 1 | |
I − 2 − 6 a I = 2
√a2 + 1
I 2 + 6 a I = 2
√a2 + 1
2 + 6 a = 2
√a2 + 1
4 + 24 a + 36 a
2 = 4*( a
2 + 1)
32 a
2 + 24 a = 0
8 a*( 4 a + 3) = 0
| | 3 | | 9 | |
y = 0 lub y = − |
| x + |
| − równania stycznych do okręgu |
| | 4 | | 2 | |
| | 9 | |
Dla x = 0 jest y = |
| = 4,5 |
| | 2 | |
więc
B = ( 0; 4,5)
Pole Δ ABC
P = 0,5*6*4,5 = 13,5
=================
17 wrz 17:48