dalej kres gorny i dolny
5-latek: Zadanie nr 1 .
Ktore z podanych zbiorow sa ograniczone z gory lub z dolu ?
Dla kazdego zbioru ograniczonego z gory lub z dolu podaj kilka liczb rzeczywistych
oraniczajacych ten zbior
a) zbior wartosci funkckji y=sinx dla 0<x<90
b) zbior wartosci funkcji y=tgx dla o<x<90
| | 1 | |
c) zbior liczb postaci 3− |
| gdzie n= 1 , 2, 3, |
| | n | |
d) zbior pol wielokatow opisanych na kole o danym promieniu r
e) zbior pol wielokatow wpisanych w kolo o promieniu r
f) zbior dlugosci obwodow wszystkich mozliwych kol
g) zbior miar kątow wpisanych w kolo
h) zbior dlugosci bokow Ac i BC trojkatow ABC o wspolnej podstawie AB=6 i wysokosci CD=4
i) zbior liczb postaci 2−n gdzie n oznacza dowolna liczbe naturalna
j) zbior poteg liczby (−5)
Dla tych zbiorow (a−j) znajdz jesli istnieja kres gorny i kres dolny
Dla kazdego ze zbiorow (a−j) sprawdz ze
1) Jezeli istnieje w zbiorze liczba najwieksza to wsrod liczb rzeczywistych ograniczajacych ten
zbior z gory nie ma liczby najmniejszsej
2) Jesli istnieje w zbiorze liczba najmnijsza to wsrod liczb rzeczywistych ograniczajacych ten
zbior z dolu nie ma liczby najwiekszsej
17 wrz 17:01
Kacper: a) wszystkie liczby ujemne od dołu, od góry liczby większe od 1
b) nieograniczony
c) z dołu przez ujemne, z góry np 4,5,6,...
reszty mi się nie chce
17 wrz 17:20
5-latek: Wlasnie najbardziej chodzi mi o ta reszte
Wiec jak bedziesz mial czas to proszse napisz rozwiazania
17 wrz 17:25
Kacper: d) muszę się zastanowić

e) na pewno ograniczony z góry przez pole koła czyli πr
2 z dołu przez liczby ujemne, bo pole,
to miara, a miara jest nieujemna
17 wrz 17:26
Kacper: d) na pewno z dołu przez pole koła, a z góry to myślę
17 wrz 17:28
5-latek: Nie pali tak sie z tym
Wiec jesli teraz nie masz czasu to napisz tutaj k.z.1958@o2.pl
potem
17 wrz 17:32
Mila:

Też pomyślę.Narazie pierwsza myśl.
d) z dołu −pole koła o promieniu r (?)
e)z góry pole koła o promieniu r (?)
f)zero z dołu
g)0
0 i 180
o
h)rysunek, do rozwiązania
i)
2−n, n∊N
f(n)=2−n funkcja malejąca :f(0)=2, f(1)=1,f(2)=0,...
{2,1,0,−1,−2,....}
z góry 2
z dołu nieograniczony
j) nie pisze jakie to potęgi
Jednak muszę gdzieś poczytac. Będę potwierdzać, albo prostować.
17 wrz 21:36
5-latek: Co do j to nie pisze.
Co do h to nawet nie wiem o co chodzi −proszse wyjasnij
A w g nie bedzie 0 i 360 ?
To jest zadanie z klasy 1 technikum (co prawda 1974r)
17 wrz 21:51
Mila:
Kąt wpisany jest dwa razy mniejszy od kąta środkowego.
Największy kąt środkowy to 360o.
17 wrz 22:05
5-latek: Racja .
17 wrz 22:07
Kacper: h) ograniczone z dołu przez boki trójkąta równoramiennego, z gór nieograniczony
17 wrz 22:09
5-latek: Najgorszse jest to ze zadanie to jest z poczakowych dzialow algebry
17 wrz 22:10
Mila:
Kacper to są zadania z okresu, gdy pisano : liczba kardynalna zbioru drzew w lesie jest
równa ....
17 wrz 22:12
Kacper: Ja miałem kresy na analizie, ale nigdy w takiej formie nie
Mila i dlatego się zastanawiam po co tyło umieć w liceum
17 wrz 22:13
5-latek: Kacper mam te ksiazki od 1 do 5 klasy i zamierzam sie z nich uczyc tak jak leci .Za duzo
czsu stracilem na takie niepotrzebne skakanie .
Co zrozumiem to zrozumiem a co nie to trudno Jesli bedzie taka mozliwosc zeby cos zakumac to
skorzystam
To jest rozdzial gdzie mam jeszce okolo 10 zadan ale najpierw to chce zalapac to moze tamte
pojda latwiej
17 wrz 22:27
5-latek: Jutro jeszce Was pomęczę
17 wrz 22:28
5-latek: Milu co do j to beda to potegi nalezace do liczb naturalnych
Teraz wlasnie nie wiem czy akuratnie w tym przypadku zaliczac 0 do liczb naturalnych bo wtedy
by byl ten zbior ograniczony z gory przez 1 a z dolu nieograniczony
18 wrz 12:34
5-latek: Takie mam okreslenia w ksiazce
OKreslenie 12; Kres gorny zbioru liczb ograniczonego z gory jest to najwieksza liczba w
tym zbiorze albo jesli w zbiorze nie ma liczby najwiekszsej ,najmniejsza liczba ograniczajaca
ten zbior z gory
OKreslenie 13 . Kres dolny zbioru liczb ograniczonego z dolu jest to najmniejsza liczba w
tym zbiorze ,albo jesli w zbiorze nie ma liczby najmniejszsej najwieksza z liczb
ograniczajaca ten zbior z dolu
18 wrz 12:48
5-latek: Milu
Moje przemyslenia co do kresu dolnego i gornego sa takie
a) kd (−1) kg 1
b) kd −0 kg −nie ma
c) kd −bedzie sie zblizac do 3 natomiast kg=3 (niewiem jak to zapisac
d) kd=pir
2 kg − nie ma
e) kd− pole trojkata jako najmniejszego wielokata pod wzgledem bokow kg− pir
2
f) kd−0 kg− nie ma
g) kd=0 kg=180
h) wyliczylem ze bok trojkata rownoramiennego wynosi 5 cm jwesli chodzi o kresy to nie wien
jak zapisac
i) kd− nie ma kg=1
j) jesli przyjmiemy ze 0 nalezy do liczb naturalnych to kd −nie ma natomiast kg =1
Natomiast jesli 0 nie nalezy do liczb naturalnych to kd− nie ma kg=−5
Widziesz ze sie staram troche
18 wrz 17:22
5-latek: Jesli mozez to prosze sprawdz
18 wrz 17:54
Mila:

0 zaliczam do liczb naturalnych.
a) 0,1
b)0,−
c)2, 3
i)−,2
j)−,−
1,−5,25,−125, 625, itd
18 wrz 21:24
5-latek: Oczywiscie ze w a) dolny 0
Nie wiem dlaczego napisalem −1
Niektore tak jak c i i muszse zalapac
a w j chyba bedzie Milu 1 −5 −25 −125 dlatego ze −5 nie jest wnawiasie −tak mi sie wydaje
Reszte mozna odpuscic sobie − najwazniejszse ze mam dla liczb dziekuje
18 wrz 22:30
Mila:
Masz napisane zbiór potęg liczby (−5), to kolejne potęgi
(5)0,(−5)1,(−5)2, itd
18 wrz 22:39
5-latek: Przepraszam Cie bardzo ale moj blad ma byc liczby −5 bez nawiasu .
Jeszcze raz przepraszam za klopot ktory CI sprawilem
18 wrz 22:47
Mila:
Żaden, kłopot. Nastrój juz lepszy?
18 wrz 22:57
5-latek: Troche sie poprawia ,ale naprawde bylem zalamany . Wiesz jak to jest z mlodymi 10 razy sie
tlumaczy a oni i tak po swojemu
Jeszce jak wygramy z Rosja to bedzie troche lepiej
18 wrz 23:00