Kiedyś wiedziałem ale zapomniałem ^^
undefined: Kiedyś wiedziałem ale zapomniałem ^^
Zacznijmy od tego:
√11 + √72 + √11 − √72 =
A później:
(√2+√3)x + (√2−√3)x = 4
17 wrz 16:52
bezendu: Wzory skróconego mnożenia.
17 wrz 16:53
ICSP: Zacznijmy od tego :
11 ±
√72 = (3 ±
√2)
2
następnie :
√a2 = |a|
A później:
następnie podstawienie t = (
√2 + √3)
x
17 wrz 16:55
pawel95: √11 + √72 = √11 + 6√2 = √32 + 2*3*√2 + √22 = 3 + √2
17 wrz 16:57
Trivial:
A ogólny wzór jest taki:
√u + √v + √u − √v = x x > 0
u + √v + u − √v + 2√u2 − v = x2
x = √2u + 2√u2−v (bo x > 0)
Zatem:
p{11 + √72 + √11 − √72 = p{22 + 2√121 − 72 = √22 + 14 = 6
17 wrz 16:58
Kacper: Dlaczego x>0, a nie x≥0
17 wrz 17:02
Metis: O, fajny ten wzór

. Nie podawali nam go nigdy nigdzie
17 wrz 17:02
Kacper: Metis za dużo nie wolno ci wiedzieć
17 wrz 17:10
Metis:
17 wrz 17:11
Trivial: To raczej wzór postępowania, a nie wzór do zapamiętania. x = 0 dla u = 0 oraz v = 0. Bardzo
ciekawy przypadek.
17 wrz 17:19
Kacper: Wiem

Akurat przydaje się takie info, gdy każę rozwiązać nierówność
|x−2|+|x+3|=0
17 wrz 17:21
Kacper: karze
17 wrz 17:22