cztery liczby
mateusz: cztery liczby przy dzieleniu przez 5 dają reszty 0,1,2,3. suma czterech liczb przy dzieleniu
przez 5 wynosi... ?
Skoro reszta = 1, więc np.6
skoro reszta = 2, więc np. 7
skoro reszta =3 − więc np.8
zera nie dodaję
6+7+8=21
21/4= 5 r 1
Odp : 1
Dobrze rozwiązane i uzasadnione ?
17 wrz 16:27
Saizou :
n,m,k,l∊C
a=5n
b=5k+1
c=5l+2
d=5m+3
=====+
a+b+c+d=5n+5k+1+5l+2+5m+3=5(n+k+l+m+1)+1
17 wrz 16:30
ICSP: źle.
17 wrz 16:30
Mila:
Liczysz sumę reszt:
0+1+2+3=6=5*1+1
reszta 1
17 wrz 16:33
Kacper:
17 wrz 16:33
Janek191:
a = 5 k
b = 5 l + 1
c = 5 m + 2
d = 5 n + 3
więc
a + b + c + d = 5*( k + l + m + n ) + 6 = 5*( k + l + m + n + 1) + 1
Reszta = 1
=========
17 wrz 16:33
mateusz: Tak, rozumiem, tylko chodzi mi o to, czy moje wytłumaczenie jest w porządku i czy nauczyciel
zrozumiałby o czym do niego mówię
17 wrz 16:35
Saizou : zrozumiał by, ale nie dał maksymalnej ilości ptk, bo ograniczasz się do konkretnego przykładu a
nie realizujesz tego ogólnie
17 wrz 16:41
Kacper: U mnie 1 !
17 wrz 16:42
mateusz: Rozumiem
17 wrz 16:46
Mila:
Zadanie otwarte tak, jak Saizou i Janek, do testu wyboru 16:33.
17 wrz 16:53