funkcja wykładnicza
Jula: Wyznacz wartości parametru m dla którego nierówność *) jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą X.
*) ( m
2 − 9) * 5
2x − 2(m − 3) * 5
x + 4 > 0
Z góry dzięki
17 wrz 16:14
Ajtek:
Podstawienie: 5x=t i t>0
(m2−9)t2−2(m−3)t+4>0
17 wrz 16:19
Janek191:
t = 5x
( m2 − 9) t2 − 2( m − 3) t + 4 > 0
zatem
m2 − 9 > 0 i Δ < 0
17 wrz 16:19
Ajtek:
Skoro ma być większe od 0, to:
1o m2−9≠0
2o oΔ<0
Nie trzeba sprawdzać w tym przypadku warunku m2−9=0, gdyż −2(m−3) też będzie wtedy równe 0.
17 wrz 16:21
Jula: ale przeciez delta moze byc tez wieksza od 0 i jedno miejsce zerowe t1 < 0 drugie t2 >= 0
17 wrz 16:24
Janek191:
m2 − 9 > 0 − ramiona paraboli są skierowane ku górze ; Δ < 0 − brak miejsc zerowych ⇒
cały wykres leży nad osią OX , czyli L > 0
L − lewa strona .
17 wrz 16:28
Janek191:
Oblicz Δ i rozwiąż układ nierówność :
m2 − 9 > 0
Δ < 0
17 wrz 16:30
Jula: to moze ja napiszę jak do tego podeszłam
5x = t
(m2 − 9)t2 − 2(m−3)t +4 > 0
I opcja:
liniowość
m = 3 lub m = −3
4>0 12t+4 > 0
zawsze t > − 1/3 (t musi być większe od 0)
II opcja:
delta < 0
m2 − 9 > 0
delta = 4m2 − 24m +36 −16m2 +144 = −12m2 −24m +180
m1 = 3
m2 = −5
czyli m E (− niesko. ; −5) suma (3; +niesk.)
III opcja
delta >0
t1 < 0
t2 > 0 (czy większe lub równe?)
17 wrz 16:31
Jula: i może mi ktoś wyjaśnić co zrobić z tą III opcją?
17 wrz 16:33
Janek191:
I opcja
Dla m = − 3 mamy 12 t + 4 > 0
czyli
12 *5
x + 4 > 0 / : 12
| | 1 | |
5x > − |
| − jest prawdziwa dla każdej liczby x ∊ ℛ ok  |
| | 3 | |
17 wrz 16:41
Janek191:
II opcja
m
2 − 9 > 0 ⇔ m ∊ ( −
∞ ; − 3 ) ∪ ( 3 ; +
∞)
Δ = − 12 m
2 − 24 m + 180 > 0 / : 12
− m
2 − 2 m + 15 > 0
Δ
1 = 4 − 4*(−1)*15 = 64
√Δ1 = 8
| | 2 − 8 | | 2 + 8 | |
m3 = |
| = 3 m4 = |
| = − 5 |
| | −2 | | − 2 | |
m ∊ ( − 5 ; 3)
I teraz bierzemy iloczyn :
więc
m ∊ ( − 5 ; − 3)
=============
17 wrz 16:51
Janek191:
Z
I i II ⇒ m ∊ ( − 5 ; − 3 >
17 wrz 16:54
Janek191:
Z
I i II ⇒ m ∊ ( − 5 ; − 3 >
17 wrz 16:54
Janek191:
III opcji nie ma
17 wrz 16:55
Janek191:
Poprawka

m ∊ ( − 5 ; − 3 > ∪ { 3 }
===================
17 wrz 16:57
Jula: ale przecież to f. wykładnicza !
jakby zamiast 5x od początku było tylko t to ok. dwa warunki, ale przy f. wykładniczej
dochodzi jeszcze wykres o dodatniej delcie który ma jedno miejsce zerowe ujemne, a drugie
ujemne lub równe zero, ponieważ wtedy wartości dla t dodatnich (a tylko te nas interesują) też
będą dodatnie, czyli każdy x spełnia.
17 wrz 19:31
Kacper: To, że warunek dla Δ>0 nie ma w danym przypadku rozwiązań, to nie znaczy, że należy go pomijać
w rozwiązaniu. Lecą za to normalnie punkty
21 wrz 11:46