kres gorny i dolny zbioru
5-latek: W kazdym z nastepujacych podzbiorow zbioru W liczb wymiernych znajdz jesli istnieje liczbe
najmniejsza i liczbe najwieksza
Wypisz po kilka elementow kazdego zbioru
| | 1 | |
a) zbior licz postaci 3− |
| n − dowolna liczba naturalna |
| | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to 3− |
| =2 3− |
| = 2,5 3− |
| = 3−0,1=2,9 3− |
| = 2,999 |
| | 1 | | 2 | | 10 | | 1000 | |
Najmniejszsa liczba to 2 a najwiekszsej nie ma
| | 1 | |
b) Zbior liczb postaci 2+ |
| n dowolna liczba naturalna |
| | n2 | |
Z tego widac ze najwieksza liczba to 3 a najmniejszej nie ma
c) zbior liczb postaci −0,1, −0,11, −0,111, −0,1111, .......:
tutaj najmniejsza to −0,1 a najwiekszej nie ma
| | 2 | |
d) zbior poteg liczby |
| |
| | 3 | |
| | 3 | |
e) zbior poteg liczby |
| |
| | 2 | |
Wlasnie co do d i e to na razie podnosimy do potegi gdzie n nalezy do naturalnnych i n>=1
| | 2 | |
to w d) bedzie najwieksza |
| a najmniejszej nie ma |
| | 3 | |
| | 3 | |
Natomiast w e) najmniejsza |
| a najwiekszsej nie ma . |
| | 2 | |
17 wrz 15:33
52: Witaj

w c) nie będzie czasem tak, że
największa to −0,1 ,a najmniejszej nie ma
17 wrz 16:06
Kacper: Tego nie uczy się w liceum
5−latku
52 masz rację
17 wrz 16:26
5-latek: tak Kacper wiem o tym ale mam taki temat w ksiazce
Tak Kamil masz racje .
17 wrz 16:42
Janek191:
Kiedyś w LO i T w I klasie były kresy zbiorów
17 wrz 17:17
Janek191:
Kiedyś w LO i T w I klasie były kresy zbiorów
17 wrz 17:17
wektor: | | 1 | |
a to nie będzie tak że w c) będzie sup −0,(1) albo − |
| |
| | 9 | |
5 gru 14:03
wektor: czy wie ktoś jak to udowodnić z definicji? jakie x0 wskazać,
żeby było takiej postaci jak reszta tego zbioru?
5 gru 14:05