PILNE!
aga: Wykonaj działania i określ do ktorego z zbiorów W czy R/W nalezy otrzymany wynik.
(√8+√18)2/(√12−√24) 2
17 wrz 13:45
Kejt: ta 2 jest w mianowniku, czy cały ułamek jest *2?
17 wrz 13:48
aga: Mianownik jest podniesiony do kwadratu
17 wrz 13:50
5-latek: Wzory skroconego mnozenia i dzialaj
17 wrz 13:51
aga: Probowalam ze wzorami
17 wrz 13:53
5-latek: Pokaze licznik
(√8+√18)2= z ewzoru (a+b)2= a2+2ab+b2
czyli (√8)2+2*√8*√18+(√18)2= 8+2*√8*18+18=8+2√144+18= 8+2*12+18= policz bo
√144=12 bo 122=144
tak samo policz mianownik
17 wrz 13:57
5-latek: Tylko w mianowniku bedzie taki wzor (a−b)2=a2−2ab+b2
17 wrz 14:00
aga: Robilam tak, w mianowniku wychodzi pierwiastek z 288, a w odp jest 25(3+2√2)/6
17 wrz 14:01
5-latek: √288= √2*144=√2*√144 =√2*12= 12√2 bo przeciez √144=12
17 wrz 14:05
5-latek: To napisz jak bedzie wygladal mianownik
17 wrz 14:06
Kejt:
| | 8 + 2*12 + 18 | | 50 | |
...= |
| = |
| =... |
| | 12 + 24√2 + 24 | | 36 + 24√2 | |
teraz pozbądź się niewymierności z mianownika.
17 wrz 14:06
Kejt: poprawka: −24√2
17 wrz 14:07
aga: No okej! Ale skad ta 6 na dole?!
17 wrz 14:09
Kejt: jaka 6?
17 wrz 14:09
5-latek: Czesc
Kejt 
W mianowniku jest (−) a poza tym
√288 nie rowna sie 24
√2
17 wrz 14:10
aga: Aaaa oki
17 wrz 14:11
Kejt:
√24*√12*2 = 2 * √288 = 2 * 12√2 = 24√2
czy coś pokręciłam...?
17 wrz 14:12
aga: No tak.. u gory jest wynik i tam jest 6
17 wrz 14:13
Kejt: to nie koniec, pisałam żebyś niewymierność z mianownika usunęła...
17 wrz 14:14
5-latek: Nic nie pokrecilas tylko ja nie pomnozylem przez 2 bo to jest 2√288 czyli 2*12√2= 24√2
17 wrz 14:16
Kejt: Cieszę się
17 wrz 14:17
5-latek: Aga a czy nie potrafisz rozwiazac tego zadania bez patrzenia w odpowiedz
Potem probujesz tylko dopasaowac sie do odpowiedzi
17 wrz 14:19