Rozwiazac rownanie - logarytmy.
pawel95: Rozwiazac rownanie − logarytmy.
x − log5 = xlog5 + 2log2 − log(1+2x)
17 wrz 13:36
ICSP: x(1 − log5) = 2log2 + log5 − log(1 + 2x)
xlog2 + log(1 + 2x) = log 20
2x(1 + 2x) = 20
t = 2x , t > 0
t(1 + t) = 20
t = 4 v t = −5 − sprzeczne
2x = 4
x = 2
17 wrz 13:41
pawel95: dzieki.
17 wrz 16:47
pawel95: jeszcze jeden przyklad sprawiajacy problemy:
log2 x + log3 x + log4 x = 1
17 wrz 16:53
ICSP: wzór na zmianę podstawy logarytmu.
17 wrz 17:01
pawel95: stosowalem, ale pozniej nic nie wychodzi
| | 3 | | log2 x | |
log2 x + log3 x + log4 x = |
| log2 x+ |
| / * 2log2 3 |
| | 2 | | log2 3 | |
3log
2 x * log
2 3 + 2log
2 x = 2log
2 3
log
2 x ( 3log
2 3 + 2 ) = 2 log
2 3
| | 2 log2 3 | |
log2 x = |
| |
| | 3log2 3 + 2 | |
i teraz co ?
17 wrz 17:14
ICSP: log2 x = a
x = 2a
i koniec.
17 wrz 17:18
pawel95: Hehe

Dzieki jeszcze raz.
17 wrz 17:18
pawel95: Jeszcze jeden przyklad:
xlog(x−1) ≥ 100
18 wrz 17:55
pawel95: ref
18 wrz 20:10
pawel95: ref
20 wrz 18:58
Kacper: Założenia najpierw. Potem logarytmujemy stronami
20 wrz 19:04