dana jest funkcja f(x)= mx^2 mx 1. wyznacz wzór funkcji, która kazdemu parame
olkaa help: dana jest funkcja f(x)= mx2 + mx +1. wyznacz wzór funkcji, która kazdemu parametrowi m
przyporzadkowuje sume miejsc zerowych tej funkcji, oraz podaj jej dziedzine
10 lis 23:12
Nikka: D
f: a≠0 i Δ≥0
(Warunek, żeby funkcja f miała miejsca zerowe).
m≠0 i Δ=m
2 − 4m≥0
m(m − 4)≥0
m∊(−
∞,0>∪<4,
∞)
m≠0 i m∊(−
∞,0>∪<4,
∞) → m∊(−
∞,0)∪<4,
∞)
| | −m−√m2−4m | | −m+√m2−4m | |
g(m) = |
| + |
| |
| | 2m | | 2m | |
g(m) = −1
D
g = (−
∞,0)∪<4,
∞)
11 lis 09:28
Damek: a skąd Dziedzina dla funkcji g?
12 mar 13:40
wredulus_pospolitus:
z pierwszych linijek rozwiązania

czyli liczenie Δ i aby f(x) była funkcją kwadratową
12 mar 13:44