Geometria analityczna
pudel:
Sprawdź czy L||K gdy:
⎧
x+2y−3z−1=0
L;
⎩
2x+y−z+1=0
⎧
x=46t+1
K:
⎨
y=−58t+1
⎩
z=55t+2
17 wrz 12:46
Mila:
Wektor kierunkowy prostej L:
I sposób
[1,2,−3]X[2,1,−1]=[1,−5,−3]
wektor kierunkowy prostej K:
u→=[46,−58,55]
II sposób
z=t − parametr
x+2y=3t+1
2x+y=t−1 /*(−2)
x+2y=3t+1
−4x−2y=−2t+2
===========
−3x=t+3
−1
x=
t−1
3
−1
2
5
y=t−1−2*(
t−1)⇔y=t−1+
t+2⇔y=
t+1
3
3
3
−1
x=
t−1
3
5
y=
t+1
3
z=t
wektor kierunkowy prostej L:
−1
5
[
,
,1] mozemy zapisać po pomnozeniu przez (−3)
3
3
k→[1,−5,−3]
sprawdź, czy są wektory k i u są równoległe.