Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej
Chlebus: Jak to obliczyć? Po kolei bym prosił.
x|x−2|+2
17 wrz 09:50
Piotr 10: Musisz rozpatrzeć 2 przypadki
x− 2 ≥ 0 v x− 2 < 0
17 wrz 09:51
Chlebus: czyli x ≥ 2 lub x < 2
17 wrz 09:54
Piotr 10: Tak
x ≥ 2
f(x) = x I x−2I + 2 = x ( x− 2) + 2
x < 2
...
17 wrz 09:57
J:
Tak...
Dla: x ≥ 2 rysujesz funkcję: f(x) = x2 − 2x +2
Dla: x < 2 rysujesz funkcję: f(x) = −x2 + 2x +2
17 wrz 09:58
PW: Tyle że to nie jest funkcja kwadratowa − zwróć uwagę autorowi zadania.
17 wrz 11:11
5-latek:

Taki bedzie wykres
17 wrz 11:42
pigor: ... , czyli
f(x)=x|x−2|+2 ⇔ ( y=x(x−2)+2 i x−2≥0 ) v ( y=−x(x−2)+2 i x−2<0 ) ⇔
⇔ ( y=x
2x−2x+1+1 i x ≥2 ) v ( y= −(x
2−2x+1−1)+2 i x<2 ) ⇔
⇔ (
y=(x−1)+1 i
x ≥2 ) v (
y= −(x−1)2+3 i
x<2 ) , a więc
wykres funkcji f jest
sumą mnogościową na pł. R
2 z układem XOY
punktów (x,y)
części paraboli (wykresu) funkcji: y=x
2 przesuniętej
o wektor [1,1], tylko w przedziale
x∊<2;+∞), oraz
punktów (x,y)
części paraboli funkcji: y= −x
2 przesuniętej o wektor
[1,−3] w przedziale
x∊(−∞; 2), a więc
rysuj . ...
17 wrz 11:48