czynniki pierwsze
5-latek: Rozloz na czynnikipierwsze nastepujace pary licz
a)24 i 242
b) 14i 2*142
c) 20 i 2*202
Co do a) 24 to 2,2,2,3 1 a 242 to podniesc do do potegi 2 i dopiero rozkladac ?
17 wrz 00:44
Saizou :
24=23*3 /2
242=26*32
17 wrz 00:46
5-latek: Czesc Saizou
a przyklady b i c wiesz to jak sie zrozumie dobrze to wtedy wydaje mi sie nie bedzie klopotow
z udowadnianiem niewymiernosci
no bo 14 to 2 7 1 a 2 *142 to 2* 22*72 i tutaj mam dla 14 jeden czynnik rowny 2 a
dla 2*142 mam 2*2*2 czyli nieparzysta ilosc czynniow rownych 2 )dobrze?
17 wrz 00:54
Saizou :
wiesz może napisze swoją wersję, bo o tej godzinie już nie myślę
14=7*2
142=72*22
2*142=2*72*22=23*72
17 wrz 01:01
5-latek: Teraz c) 20=2,2 5 1=22*5
202= 24*52
a 2*202=2*24*52 czyli w tym rozkladzie dla 20 czynnik2 wystepuje parzysta ilosc razy
a w rozkladzie 2*202 wystepuje nieparzysta ilosc razy
17 wrz 01:03
Saizou : dokładnie xd
17 wrz 01:10
5-latek: Wiesz ja mialem rozwizane to zadanie przez Mile ale zalapalem wirusa i wszystko poszlo sie
pier........
No bo jeszce jak wzniemy taka pare 9i 2*92 to 9= 32*1 a 2*92= 2*34 czyli w
rozjkladzie 9 czynnik 2 nie wystepuje a w rozkladzie 2*92 wystepuje tylko raz (czyli
nieparzysta ilosc razy
17 wrz 01:13
Saizou : tak, a co w tym takiego trudnego ?
17 wrz 01:16
5-latek: Teraz takie zadanie n∊N . jak liczbe czynnikow rownych 2 otrzymamy po rozlozeniu na czynniki
pierwsze :I−liczby n2, II liczby 2n2
czyli mam sobie wziac dowolne liczby n i rozkladac liczby n2 i 2n2 na czynniki pierwsze i
patrzec czy liczba ta jest parzysta , nie parzysta lub nie wystepuje wcale
17 wrz 01:18
Saizou : mogę jak wstanę, bo już nie kontaktuję, rozdziel kiedy n jest parzyste i nie parzyste i =0
dobranoc
17 wrz 01:24
5-latek: Mam zapisac ogolny wzor na liczbe ktora jest podzielna przez 3 i przez 5
czy to bedzie taki wzor 3n+5n ? czy moze 3n+5k ?
17 wrz 01:25
5-latek: Dobrze . Do jutra Dobranoc
17 wrz 01:26
ICSP: 15n
17 wrz 01:50
5-latek: OK rozumiem . a gdyby bylo np przez 3 i 6 to zapialbym 6n Tak ?
17 wrz 01:54
ICSP:
17 wrz 01:54
5-latek: Jeszcze raz dzieki

Moze jak sie uda to wieczorem poczatkowe wiadomosci Kres gorny i kres dolny zbioru
17 wrz 01:58