Permutacje
arek199602: Zawodnikom przydzielono kolejne numery od 1 do n. Najpierw rozdano numery parzyste, po czym
okazało się , ze numery nieparzyste można podzielić na 720
sposobów. Ilu jest zawodników? Wiem, że może wyjść 12 zawodników. Ale w odpowiedziach jest też
liczba 11 zawodników . Dlaczego

Prosiłbym o wyjaśnienie.
16 wrz 21:15
arek199602: Pomoże ktoś
16 wrz 22:07
Janek191:
720 = 6 !
6 ! = 1*2*3*4*5*6 = 720
Numerów nieparzystych jest 6.
1) 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11
Jest sześciu zawodników o numerach nieparzystych
2) 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
Jest sześciu zawodników o numerach nieparzystych i sześciu o numerach parzystych.
17 wrz 06:13