pytanie
Adrian: Witam, mam problem czy ułamki są liczbami naturalnymi
16 wrz 21:13
Kejt: ułamki nieskracalne nie są liczbami naturalnymi.
16 wrz 21:14
Ajtek:
Zapytaj wujka google, ciocia wikipedia odpowie, zapamiętaj tą odpowiedź

Zerknij tutaj
141
16 wrz 21:15
Ajtek:
Cześć
Kejt 
.
16 wrz 21:16
Kejt:
Witaj
Ajtku
16 wrz 21:16
5-latek: Ulamki niewlasciwe moga byc liczbami naturalnymi
16 wrz 21:17
Mila:
Liczby naturalne − zapamiętaj: w naturze rośnie jedno drzewo, dwa drzewa , itd, nie rośnie na
pustyni ( na ogół) ani jedno drzewo.
Nie rośnie pół drzewa, pół jabłka na drzewie, nie lata pół ptaka itd., nie rodzi się ćwierć
antylopy.
N={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,....} zbiór liczb naturalnych.
16 wrz 21:18
Ajtek:
Ułamki niewłaściwe są skracalne, cześć
5−latek
16 wrz 21:19
Ajtek:
Witaj
Mila

.
16 wrz 21:19
Adrian: No tak, tylko na tej stronie liczby naturalne to liczby 0,1,2,3,4,5,6,7.. to gdzie tutaj jest
niby napisane o ułamkach ?
16 wrz 21:21
Kejt: Mila, a czy jeśli urodzi się kot bez dwóch łapek, to jest to jeden kot, czy 5/7 kota?
16 wrz 21:21
5-latek: czesc
Ajtek
16 wrz 21:22
Ajtek:
Skoro nie jest napisane o ułamkach to wyciągnij wniosek
16 wrz 21:22
Ajtek:
Kejt, jesteś straszna
16 wrz 21:22
Kejt: oj tam zaraz straszna.. to chyba za duża ilość zadań z fizyki tak na mnie działa
16 wrz 21:23
Ajtek:
Ja zwalałem ostatnio na siatkówkę, teraz Ty zwalasz na fizykę, ale niech będzie
16 wrz 21:25
Mila:
Kejt, miałam kiedyś przyjemność w ramach zastępstwa uczyć 4 klasę SP.
Właśnie tłumaczyłam pojęcie liczby naturalnej odwołując się do natury.
Dzieciaczki to doskonale rozumiały. Oczywiście nikomu nie wpadło do głowy pytać o wybryki
natury, natomiast zauważyły, że czasem jabłko trzeba podzielić na dwie części i tu zaczął się
nowy roazdział.
16 wrz 23:49
Saizou :
może inaczej postawmy pytanie, czy każdą liczbę rzeczywistą można przedstawić w postaci ułamka
?
| | √2 | | 8 | |
oczywiście że można np. √2= |
| , 8= |
| i tak dalej |
| | 1 | | 1 | |
16 wrz 23:59
Mila:
Adrian napisz w jakiej sytuacji masz ten problem.
17 wrz 16:36