optymalizacja
suma: Suma dwóch liczb wynosi 12 a ich iloczyn jest największy z możliwych. Wyznacz te liczby.
Nie chodzi mi o wynik, a o sposób rozwiązania jakby ktoś mi mógł wytłumaczyć
16 wrz 21:08
ICSP: a+b = 12
a*b = a(12 − a) = −a2 + 12a − funkcja kwadratowa której największa wartość zostanie przyjęta w
odciętej wierzchołka = 6
Odp 6,6
16 wrz 21:10
suma: oo chyba wiem. czy tu chodzi o wyznaczenie maksimum funkcji kwadratowej ?
16 wrz 21:10
suma: O dziekuje
16 wrz 21:11
Mila:
x+y=12
y=12−x
x*y=x*(12−x)
f(x)=x*(12−x) funkcja kwadratowa , największa wartość w wierzchołku paraboli.
Dokończ
16 wrz 21:12
pigor: ..., lub
iloczyn
xy= x*(12−x)
≤ (
12(x+12−x))
2=
36
i tę wartość największą 36 przyjmuje dla
x=y=6 . ...
16 wrz 21:50