Rowniania liniowe i nierownosc liniowa z niewiadoma
Jacek: 1. Wyznacz wszystkie wartosci parametru a, dla ktorych rownanie z niewiadoma x jest
tozsamosciowe.
(a2+16)x=a+4
Jest tozsamosciowe, gdy w funkcji f(x)=ax+b, a=0 i b=0. Wiec robie tak:
(a2+16)x=a+4
a2+16=0 /pierwiastek i a+4=0
a+4=0 lub −a+4=0 a=−4
a=−4 lub −a=−4
a=4
Wedlug mnie odpowiedz to a∊[−4], ale wedlug odpowiedzi "nie istnieje takie a".
2. Wyznacz wszystkie wartosci parametru k, dla ktorego rownanie z niewiadoma x jest sprzeczne.
x+lklx=1+x
Jest sprzeczne, gdy w funkcji f(x)=ax+b, np. a=0 i b≠0. Wiec robie tak:
x+lklx=1+x
(1+lkl)x=1+x
a
b
1+lkl=0 i
1+x≠0
lkl=−1
x≠−1
k=−1 lub k=1
Wiec odpowiedz wedlug mnie to k∊[1], ale wedlug odpowiedzi "nie istnieje takie k".
16 wrz 20:55
Jacek: Przenioslo do kolejnych linijek.
Poprawione:
a b
1+lkl=0 i 1+x≠0
lkl=−1 x≠−1
k=−1 lub k=1
16 wrz 20:57
Jacek: POPRAWIONE
a b
1+lkl=0 i 1+k≠0
lkl=−1 k≠−1
k=−1 lub k=1
16 wrz 20:59
pigor: w zad. 1) ..., a
2+16=0 ⇔ a∊∅, a u ciebie co
16 wrz 21:01
Jacek: No tak, bo a2 nie bedzie nigdy liczba ujemna.
16 wrz 21:06
Jacek: Czyli 1. rozumiem.
16 wrz 21:06
Jacek: A w drugim chyba chodzi o to:
1+lkl=0
lkl=−1 <−−− nigdy
Mam racje?
16 wrz 21:09