liczby rzeczywiste
kamila: Dla każdego n nalezacego do zbioru liczb naturalnych liczba n(n+1)(n+2)(n+3) jest podzielna
przez?
18? 24? 30? 36?
16 wrz 20:39
ICSP: 4! = 24
16 wrz 20:41
kamila: Mogę prosić o jakieś wytłumaczenie ?
16 wrz 20:45
ICSP: Iloczyn k kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez k!, jest to wniosek z symbolu
Newtona.
Jeżeli jednak nie znasz tego twierdzenia próbujemy metodą eliminacji.
Podstawiamy n = 1
1*2*3*4 = 24
Z liczb 18, 24 , 30 , 36 tylko 24 | 24 stąd odp B
16 wrz 20:57
kamila: Dziękuję
16 wrz 21:37