z
kamczatka: Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji:
Dziedzina: x > 0
| | x | | (x)'(lnx) − x(lnx)' | | lnx − 1 | |
( |
| )' = |
| = |
| |
| | lnx | | (lnx)2 | | (lnx)2 | |
| | lnx − 1 | |
= |
| / *(lnx)2 |
| | (lnx)2 | |
lnx − 1 = 0
lnx = 1 / e
()
e
lnx = e
1
x = e1
czemu w odpowiedzi mam że f(x) maleje dla x∊ (0,1) ∪ (1,e)
skąd te 0 ? co pominełem
16 wrz 20:28
john2: 0, bo taka jest dziedzina, x nie może być mniejszy lub równy zero
16 wrz 20:42
ICSP: źle ustalona dziedzina.
16 wrz 20:45
kamczatka: a skąd ta 1?
16 wrz 20:58
ICSP: Wypisz założenia do dziedziny.
16 wrz 20:59
WW: lnx≥0
lnx≠0
16 wrz 21:20
kamczatka: założenia dziedziny pochodnej tak ?
17 wrz 16:00
kamczatka: lnx≥0
lnx≠0
i nadal nie rozumiem skąd ta 1?
17 wrz 16:01
Janek191:
Bo ln 1 = 0 więc 1 nie może należeć do dziedziny
17 wrz 16:16
kamczatka: ok dzięki
17 wrz 16:18