wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie Ix^2 4x - 5I = m
krystian prosi o pomoc: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie Ix2 + 4x − 5I = m ma dokładnie 3
rozwiązania
Aza:

takie zad . najprościej jest rozaiązać za pomocą wykresu
wykres ciągły
niebieski to f(x) = I x
2 +4x −5I
bo mamy odbicie tej części paraboli z pod osi nad oś OX
W( x
w, y
w) x
w =
−b2a y
w=
−Δ4a
to x
w = −2 y
w = −9 W( −2, −9)
a po przerzuceniu wierzchołka nad oś OX w
1( −2,
9)
miejsca zerowe to x = −5 v x = 1 ( policz to i tak wyjdzie)
teraz widać ,że prosta
m przecina wykres niebieski ciągły
w trzech punktach tylko dla
m=9
i to jest odpowiedź

dla m= 9 równanie to ma trzy różne rozwiązania