proszę o wyjaśnienie
Przez wierzchołek C trójkąta ABC poprowadzono
prostą, która przecięła bok AB w punkcie D (zobacz
rysunek). Stosunek pola trójkąta ADC do pola trójkąta
CDB jest równy 16 : 9. Zatem:
A. |AD| : |DB| = 16 : 9
B. |AD| : |DB| = 4 : 3
C. |AD| : |DB| = 64 : 27
D. |AD| : |DB| = 3 : 2
prawidłowa odpowiedz to A ale nie rozumiem dlaczego. proszę o wyjaśnienie
| y*h | x*h | |||
P1(ADC)= | , P2(DBC)= | |||
| 2 | 2 |
| P1 | y | 16 | |||
= | = | ||||
| P2 | x | 9 |
| 1 | ||
PΔADC= | *16x*h | |
| 2 |
| 1 | ||
PΔCDB= | *9x*h | |
| 2 |
| 16 | AD | |||||||||
= | = | ||||||||||
| 9 | DB |
Witam Eta, PW. Z Milą już witałem się w innym wątku
.