Prosze o pomoc
EloEloElo: Oblicz granice ciagu
lim (
√n−
√n+5)
n→∞
lim
√(n4−3n):(25n4+100)
n→∞
lim (5n
2−3)(1−2n)
n→∞
| | 15 | |
Oblicz równanie : x+x3+x5+...=− |
| |
| | 16 | |
16 wrz 19:23
5-latek: Rownania sie nie oblicza tylko rozwiazuje
Masz po lewej stronie sume nieskonczonego ciagu geometrycznego
1 granica − mnozenie przez sprzezenie
2 granica najpierw policz pd pierwiastkiem apotem wyciagnij z tego pierwiastek
3 granica − wymnoz nawiasy
16 wrz 19:30
bezendu:
3. Po co wymnażać nawiasy ?
Od razu widać, że g=
∞, a nawet na upartego wystarczy wyłączyć najwyższe potęgi przed nawias
16 wrz 19:37
5-latek: Dostanie wielomian a z wielomianu latwiej wyciagac przed nawias n w najwyzszej potedze .
16 wrz 19:42
bezendu:
Guzik prawda, po co tracić ceny czas na bezsensowne wymnażanie nawiasów które i tak nic nie da
?
16 wrz 19:48
5-latek: I po co sie klocisz moze komus innemu jest tak latwiej
Kazdy ma swoje metody
16 wrz 19:50
bezendu:
(6n6+5n4+4n3+2n+1)(5n7+4n2+2n+1)
Też będziesz mnożył ?
A ja pokazuję prostszy sposób.
16 wrz 19:53
Mila:
3)
limn→∞[(5n2−3)(1−2n)]=−∞
po wymnożeniu najwyższych potęg może uniknęłoby się błędu.
16 wrz 21:09
Janek191:
| | 15 | |
x + x3 + x5 + ... = − |
| |
| | 16 | |
Po lewej stronie mamy sumę nieskończonego ciągu geometrycznego :
a
1 = x
q = x
2 dla x
2 < 1
czyli
Równanie ma postać
| 16 x + 15*( 1 − x2) | |
| = 0 |
| 16*( 1 − x2) | |
− 15 x
2 + 16 x + 15 = 0
Δ = 16
2 − 4*(−15)*15 = 256 + 900 = 1 156
√Δ = 34
| | − 16 − 34 | | 5 | |
x = |
| = |
| > 0 − odpada |
| | − 30 | | 3 | |
lub
| | − 16 + 34 | | 18 | | 3 | | 9 | |
x = |
| = − |
| = − |
| ⇒ x2 = |
| < 1 |
| | − 30 | | 30 | | 5 | | 25 | |
Odp. x = − 0,6
===========
17 wrz 07:41
EloEloElo: No a jak rozwiazac przykład z mnozeniem przez sprzezenie ?
17 wrz 18:04