uklad rownan z dwiema niewiadomymi
bashi: Wyznacz wartosci paramertu k, dla ktorych punkt przeciecia prpstych opisanych rownaniami:
3x−2y−1=0, −2x+y−k+5=0 nalezy do czwartej cwiartki.
Nie kumam jak to zrobic
16 wrz 19:22
bashi: Podbijam
16 wrz 19:30
5-latek: Z postaci ogolnej napisz te rownania w postaci kierunkowej
W 4 cwiartce wspolrzedna x>0 a wspolrzedna y<0
16 wrz 19:34
bashi: Postac kierunkowa ? Co to kest
16 wrz 19:35
5-latek: y=ax+b
16 wrz 19:37
bashi: Czyli y=3x−12?
16 wrz 19:41
M.rek: bashi chyba nie w temacie
16 wrz 19:42
bashi: No troszke niestety. Moze ktos wytlumaczy na jakims podobnym przykladzie ?
16 wrz 19:44
pigor: ..., np. tak : masz
układ równań danych prostych
3x−2y−1=0 i −2x+y−k+5=0 /*2 ⇔
⇔ (3x−2y=1 i −4x+2y=2k−10) /+stronami ⇔ −x= 2k−9 i y=2x+k−5 ⇔
⇔
x=9−2k i
y=18−4k+k−5=
13−3k, czyli punkt
przecięcia danych prostych zależny od k, to
(x,y)= (9−2k, 13−3k), a
ponieważ w IV ćwiartce układu XOY masz układ nierówności :
x >0 i y< 0 ⇔ 9−2k >0 i 13−3k< 0 ⇔ 9 >2k i 13< 3k ⇔
⇔ k< 4,5 i k>
133= 4,(3) ⇔
4,(3)< k< 4,5 ⇔
k∊(4,(3); 4,5) .
16 wrz 21:23
bashi: Nie wiem skad sie wzielo −x=2k−9
16 wrz 21:43
pigor: ..., piszę co robię : + stronami , czyli dodaję strony lewe i prawe,
a więc dodaj sobie lewe strony, a potem prawe obu równań
i to właśnie dostaniesz
16 wrz 21:55
bashi: Aa wlasnie. Nie wiedzialem co to znaczy ten plus. Wielkie dzieki teraz to rozkminilem
16 wrz 22:00