logarytmy, udowodnij równość, zamiana podstaw
Alka: Hej

Proszę o rozwiązanie zadania:
Uzasadnij równość, jeżeli p= log
169
log
128=3/2p+2
16 wrz 19:11
M.rek: Mogę Ci przesłać zdjęcie nie chce mi sie tutaj pisać
16 wrz 19:24
M.rek: Jakby coś to napisz tu napisałem Ci już na kartce z objaśnieniami.
16 wrz 19:37
Alka: To bardzo bym prosiła
16 wrz 19:50
M.rek: NA co Ci wysłać ?
16 wrz 19:52
Alka: Może być na e−mail, blackberry028@gmail.com
16 wrz 19:55
M.rek: Poszło
16 wrz 20:01
M.rek: Masz ?
16 wrz 20:08
pigor: .. np. tak :
| | log332 | |
p= log169= |
| = |
| | log324 | |
| | 2 | | 1 | |
= |
| = |
| ⇒ 2log32= 1p , zatem |
| | 4log32 | | 2log32 | |
| | log323 | | 3log32 | |
log128= |
| = |
| = |
| | log33*22 | | 1+2log32 | |
| | 32p | | 32p *2p | | 3 | |
= |
| = |
| = |
| .  |
| | 1+1p | | (1+1p)* 2p | | 2p+2 | |
16 wrz 20:24