System szesnastkowy
DSFASF:
Jak to się liczy mógłby ktoś pokazać na takich liczbach ?
0,221
421314
432
z rozpisaniem
16 wrz 19:09
Trivial: Pierwsza to ułamek?
16 wrz 19:11
inf: zamienić to na szesnastkowy czy na dziesiątkowy?
16 wrz 19:13
DSFASF: tak
16 wrz 19:13
DSFASF: na szesnastkowy
16 wrz 19:13
Trivial:
432 : 16 = 27 r 0
27 : 16 = 1 r 11
1 : 16 = 0 r 1
A zatem: 432 = 0x1B0
16 wrz 19:18
inf: dzielisz cały czas przez 16
421314 | 2
26332 | 12
1645 | 13
102 | 6
6 | 6
0
a więc 66DC2
16 wrz 19:19
DSFASF: nie rozumiem skąd wzięły się takie reszty
16 wrz 19:21
Kejt:
przykładowo:
| | 11 | |
27 : 16 = 16 |
| , czyli reszta wynosi 11. |
| | 16 | |
16 wrz 19:23
inf: 421314:16=26332r2, bo 26332*16=421312 to trzeba dodac 2, aby było 421314
16 wrz 19:23
Trivial: No dzielenie z resztą się kłania − takie jak w podstawówce.
16 wrz 19:23
DSFASF: na łatwych rozumiem mam trudności z większymi liczbami
16 wrz 19:24
Kejt: kalkulator...?
16 wrz 19:25
Trivial: A ten ułamek wychodzi długi i brzydki.
0.221 = 0.389374BC... (hex)
0.221 * 16 = 3 + 0.536
0.536 * 16 = 8 + 0.576
0.576 * 16 = 9 + 0.216
0.216 * 16 = 3 + 0.456
0.456 * 16 = 7 + 0.296
0.296 * 16 = 4 + 0.736
0.736 * 16 = 11 + 0.776
0.776 * 16 = 12 + 0.416
...
16 wrz 19:25
DSFASF: "No dzielenie z resztą się kłania − takie jak w podstawówce." wiem pisemne ale na to nie ma
czasu muszę jakiś szybszy sposób
16 wrz 19:25
inf: to już wiem dlaczego rząd parę lat temu dokonał denominacji pieniędzy
16 wrz 19:25
DSFASF: Zaraz wam powiem o co mi chodzi
421314 / 16 = 26332,125
26332 / 16 = 1645,75
1645 / 16 = 102,81
102 / 16 = 6,372
6 / 16 = 0,375
i tu nie rozumiem bo reszty
16 wrz 19:33
DSFASF: Nevermind
16 wrz 19:34
Trivial:
421314 / 16 = 26332 r 16*0.125
16 wrz 19:34