zmienna losowa dyskretna
wiktoria: w urnie znajduje sie 10 kul zielonych i 5 kul białych, z urny losujemy 4 kule. zmienna losowa X
oznacza ilość wylosowanych kul białych. Znajdz rozkład zmiennej X. Znajdz jej wartosc
oczekiwana i
wariancje
czyli mozemy wylosowac 0,1,2,3,4 kule białe skorzystałam tutaj ze schematu Bernoulliego zeby to
wyliczyc aleeee mi sie nie zgadza i czemu? juz pisze jak to zrobiłam
| | | | 1 | | 2 | | 32 | |
P(X=0)= | * ( |
| )0*( |
| )5= |
| |
| | | 3 | | 3 | | 243 | |
| | | | 1 | | 2 | | 80 | |
P(X=1)= | * ( |
| )1*( |
| )4= |
| |
| | | 3 | | 3 | | 243 | |
| | | | 1 | | 2 | | 80 | |
P(X=2)= | * ( |
| )2*( |
| )3= |
| |
| | | 3 | | 3 | | 243 | |
| | | | 1 | | 2 | | 40 | |
P(X=3)= | * ( |
| )3*( |
| )2= |
| |
| | | 3 | | 3 | | 243 | |
| | | | 1 | | 2 | | 10 | |
P(X=4)= | * ( |
| )4*( |
| )1= |
| |
| | | 3 | | 3 | | 243 | |
JAK TO ZSUMUJE TO NIE WYJDZIE MI 1 co robię nie tak?
16 wrz 19:03
daras: bo jeszcze można wylosaowac 5 kul białych
16 wrz 19:11
wiktoria: no tak masz racje wtedy zaginiona 1 sie odnajdzie

ale ja chyba sie pogubiłam w tym zadniu

bo mam wylosowac 4 kule czyli nie z 5 tak jak napisałam =tylko z 4 powinno byc?
16 wrz 19:20
PW: Jaki tam schemat Bernoullego? Wsadził łapę i wyciągnął cztery, to jest poczciwe tworzenie
podzbiorów.
16 wrz 19:38
wiktoria: więc jak rozwiązac to zadanie? bo ja w takim bardz razie nie mam pomysłu na to
16 wrz 19:48
PW: Interesują nas zdarzenia:
B
0 − "wylosowano 0 kul białych"
B
1 − "wylosowano 1 kulę białą"
...
B
4 − wylosowano 4 kule białe.
Więcej być nie może, bo losujemy 4 kule.
Przestrzeń Ω jest zwykłą przestrzenią zdarzeń dla losowania 4 przedmiotów spośród 15,
Stosujemy twierdzenie zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa.
Liczymy p
j = P(B
j) dla j=0,1,2,3,4. Konstruujemy zmienną losową X (podajemy jej rozkład).
Liczymy EX i D
2X wedle definicji.
16 wrz 20:13