a
kamczatka: Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji:
y = xlnx
Dziedzina:
x > 0
x∊ (0;+
∞)
| | 1 | | 1 | |
(xlnx)' = (x)'lnx + x(lnx)' = lnx + x * |
| = lnx + |
| |
| | x | | x2 | |
i nie wiem co dalej, bo powinienem to przyrównać teraz do 0 , ale nie rozwiąże tego.
16 wrz 19:01
Kacper: Źle pochodna
16 wrz 19:07
kamczatka: będzie lnx + 1 ?
16 wrz 19:14
kamczatka: czyli lnx + 1 =0
lnx = −1
i co dalej

?
16 wrz 19:16
john2: e−1 = x
x = ....
16 wrz 19:34
16 wrz 19:42
john2: tak
16 wrz 19:45
john2: teraz badaj znak pochodnej
kiedy lnx + 1 > 0
a kiedy lnx + 1 < 0
możesz to rozwiązywać albo sobie narysować
16 wrz 19:55
kamczatka: ja to robię tak, że zaznaczam miejsce zerowe na osi i rysuję te parabole wielamianowe
16 wrz 20:02
kamczatka: | | 1 | |
a jak wyszło minimum lokalne w punkcie |
| |
| | e | |
to jak to obliczyć w funkcji ?
i jak to obliczyć ?
16 wrz 20:07
john2: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ln |
| = |
| loge |
| = |
| loge e−1 = ... |
| e | | e | | e | | e | | e | |
16 wrz 20:17
kamczatka: ok dzięki
16 wrz 20:19