a
kamczatka: Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji:
Dziedzina
x
2 + x + 1 ≠ 0
Δ < 0
x∊R
| | x2 − x + 1 | |
( |
| )' |
| | x2 + x + 1 | |
| | (x2 − x + 1)'(x2 + x + 1) − (x2 − x +1)(x2 + x + 1)' | |
= ( |
| |
| | (x2 + x + 1)2 | |
| | (2x − 1)(x2 + x + 1) − (x2 − x + 1)(2x + 1) | |
= |
| |
| | (x2 + x + 1)2 | |
i nie wiem teraz to wymnażać wszystko ?
16 wrz 18:46
kamczatka: ?
16 wrz 19:15
PW: Szybciej byłoby
| | x2−x+1 | | x2+x+1−2x | | 2x | |
f(x) = |
| = |
| = 1 − |
| |
| | x2+x+1 | | x2+x+1 | | x2+x+1 | |
i teraz liczyć pochodną.
16 wrz 19:28
kamczatka: a tym moim sposobem robię coś źle ?
16 wrz 19:35
kamczatka: ?
16 wrz 19:49
kamczatka: dobra już zrobiłem
16 wrz 20:18