matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zależność boków trójkąta.
Belzebobo z Piwnicy:
W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AC|=|BC| poprowadzono wysokość AD. Wykaż, że
1
|AB|
2
=|BD|*|BC|
2
Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki jak to zacząć!
16 wrz 18:29
Andrzej:
Dorysuj wysokość z wierzchołka C i zauważ...
16 wrz 18:32
Eta:
Z podobieństwa trójkątów ABD i CEB z cechy (kkk)
|BD|
1
|AB|
2
1
=
⇒
|AB|
2
= |BD|*|BC|
|AB|
|BC|
2
c.n.w
16 wrz 20:36